Σε περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου, ο χρόνος που περνά είναι ζωτικής σημασίας. Πιο γρήγορη έναρξη αγωγής μεταφράζεται σε καλύτερο αποτέλεσμα και ορισμένες αγωγές έχουν αυστηρό χρονικό παράθυρο για τη χορήγησή τους.

Στις ΗΠΑ, ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε δοκιμή σε ασθενοφόρο εξοπλισμένο με φορητό μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας.

Ερευνητές του MUSC συνεργάστηκαν με το Charleston County Emergency Medical Services (EMS) για να εξοπλίσουν ασθενοφόρο με φορητό μαγνητικό τομογράφο.

Προηγούμενη δοκιμή σε συνεργασία με το Georgetown County EMS, αποτέλεσε τη βάση για αυτή την ανθρώπινη δοκιμή δείχνοντας ότι εικόνες θα μπορούσαν να αποκτηθούν σε ασθενοφόρο εν κινήσει.

Ερευνητές πιστεύουν ότι η νεα τεχνολογία θα μπορούσε να είναι σημαντική για τη λήψη αποφάσεων στην περίθαλψη του εγκεφαλικού.

Στις ΗΠΑ, αν κάποιος πρόκειται να υποβληθεί σε θρομβόλυση θα μπορούσε να μεταφερθεί σε τοπικό νοσοκομείο, ενώ όσοι πρέπει να υποβληθούν σε πιο εξελιγμένες τεχνικές θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε διαφορετικό νοσοκομείο, δήλωσαν οι ερευνητές. Η απεικόνιση του φορητού μαγνητικού τομογράφου στο ασθενοφόρο θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτή την απόφαση.

Η πληροφορία κατά τη μεταφορά του ασθενούς θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο ως την αγωγή και την περίθαλψη.

Το πραγματικό όφελος θα μπορούσε να φανεί σε αγροτικές περιοχές, όπου οι ασθενείς ενδεχομένως απέχουν ώρες μακριά από έναν μαγνητικό τομογράφο.

Ασθενοφόρα με αξονικό τομογράφο –κινητές μονάδες εγκεφαλικών- ήδη χρησιμοποιούνται σε ορισμένα ιατρικά κέντρα των ΗΠΑ. Όμως έχουν περιορισμούς, όπως έκθεση σε ακτινοβολία.

Ο φορητός μαγνητικός τομογράφος δεν εχει κίνδυνο ακτινοβολίας και επειδή εχει πολύ χαμηλότερο  μαγνητικό πεδίο από το παραδοσιακό μηχάνημα, ελαχιστοποιούνται οι ανησυχίες ασφάλειας όσον αφορά τα μέταλλα κοντά στο σύστημα, επιτρέποντας τη λειτουργία άλλου ιατρικού ή ηλεκτρικού  εξοπλισμού.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φορητό μηχάνημα σε ένα ασθενοφόρο και απέκτησαν εικόνες, ενώ το ασθενοφόρο κινούνταν αργά σε πάρκινγκ. Κατά τη δοκιμή, οι ερευνητές έλαβαν εικόνες από υγιή εθελοντή.

Αποκτήθηκαν εικόνες διαγνωστικής ποιότητας και διαβιβάστηκαν με επιτυχία σε νοσοκομειακούς γιατρούς για αξιολόγηση.

Παρά τα αρχικά υποσχόμενα αποτελέσματα, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν μπορούν να ληφθούν εικόνες διαγνωστικής ποιότητας όταν το ασθενοφόρο αναπτύσσει ταχύτητα.

Πηγές:
Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]