Η προέλευση της διεθνούς επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων το 2022 χρονολογείται αρκετά πίσω, σύμφωνα με μελέτη. Λόγω εντυπωσιακής αλλαγής στο μοτίβο και τη συχνότητα των μεταλλάξεων, θεωρείται ότι το παθογόνο κυκλοφορεί μεταξύ των ανθρώπων τουλάχιστον από το 2016, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό "Science".

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, οι παρατηρήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την προσαρμογή του τρόπου αντιμετώπισης των κρουσμάτων. Η παγκόσμια παρακολούθηση είναι σε κάθε περίπτωση αναγκαία και απαραίτητη, αν πρόκειται να εξαλειφθεί ο ιός από τον άνθρωπο.

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο Π.Ο.Υ, ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη αυξήθηκε πρόσφατα και πάλι σημαντικά: 229 κρούσματα παρατηρήθηκαν τον Σεπτέμβριο στον ευρωπαϊκό χώρο, μια ραγδιά αύξηση της τάξης του 660% σε σύγκριση με τον Αύγουστο.

Στη φάση κορύφωσης το 2022, υπήρχαν περισσότερα από 8.000 καταγεγραμμένα κρούσματα ανά μήνα στην περιοχή. Ο Π.Ο.Υ επισήμανε ιδιαίτερα χώρες όπως την Πορτογαλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ιρλανδία για τον φετινό Σεπτέμβριο.

Δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες ότι τα κρούσματα και οι συστάδες που αναφέρθηκαν σε αυτές τις χώρες συνδέονται με κάποιο γνωστό γεγονός. Κατά τα άλλα, ο Π.Ο.Υ αναφέρει μη ανομοιογενείς εξελίξεις ανάλογα με την περιοχή.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων θεωρείται εδώ και καιρό ασθένεια που μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω της επαφής με τρωκτικά στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, γράφει η ερευνητική  ομάδα στο "Science".

Τα κρούσματα αντιμετωπίζονταν ως ανεξάρτητες εισαγωγές και προέλευση από το ζωικό βασίλειο με επακόλουθη περιορισμένη μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων.

Αυτό εξακολουθεί να ισχύει για μία από τις κλάσεις του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, γράφει η ομάδα με επικεφαλής την Áine O'Toole από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Για την κλάση IIb, ωστόσο, τα περισσότερα κρούσματα από το 2016 και μετά είναι πιθανότατα αποτέλεσμα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πολλές χώρες δεν διαθέτουν τα μέσα για την ανίχνευση των κρουσμάτων.

Από τον Μάιο του 2022 και μετά, ένας απροσδόκητα υψηλός αριθμός ανθρώπων σε πολλές χώρες χωρίς γνωστά αποθέματα στο ζωικό κόσμο μολύνθηκε με ευλογιά των πιθήκων. Πολυάριθμες μεταλλάξεις σε σύγκριση με παλαιότερες αλληλουχίες του ιού ήταν εμφανείς σε δείγματα που ελήφθησαν εκείνη την εποχή.

Η μελέτη περιγράφει τον επανειλημμένα αυξημένο ρυθμό μεταλλάξεων ως συνέπεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το πιο εντυπωσιακό σύμπτωμα της νόσου είναι οι φουσκάλες και οι φλύκταινες στο δέρμα.

Ο Π.Ο.Υ κήρυξε πέρυσι διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία λόγω της ευλογιάς των πιθήκων. Αυτή έληξε και πάλι τον Μάιο του 2023, αφού ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε σημαντικά. Συνολικά, ο Π.Ο.Υ κατέγραψε περισσότερες από 91.000 μολύνσεις σε 115 χώρες και σχεδόν 160 θανάτους το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2022 και τέλους Σεπτεμβρίου 2023.

Ο ιός μεταδίδεται μέσω στενής σωματικής επαφής. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, κατά τη διάρκεια της επιδημίας επηρεάστηκαν κυρίως οι ομοφυλόφιλοι άνδρες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά