Ακόμα δύο βρέφη από παρένθετες μητέρες από τη Γεωργία, φιλοξενούνται στη Μονάδα Νεογνών του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων. Τα μωρά είναι υγιέστατα και ακολουθούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες για να παραδοθούν στους νόμιμους γονείς.

Πρόκειται για την ακολουθία της πολύκροτης υπόθεσης  που αφορά το Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, που είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Αύγουστο.

Οι οκτώ που οδηγήθηκαν ενώπιον των δικαστικών Αρχών αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της εμπορίας ανθρώπων, της μεσολάβησης σε υιοθεσία ανηλίκων κατ’ επάγγελμα, των παραβιάσεων της νομοθεσίας περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, της πλαστογραφίας, της παραποίησης ιατρικών δεδομένων, της διατάραξης οικογενειακής τάξης, της απάτης, της σωματικής βλάβης και της παραβίασης της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Πρόκειται για τον φερόμενο ως "εγκέφαλο" για το κύκλωμα εμπορίας βρεφών 73χρονο Χανιώτη γυναικολόγο, ένα 44χρονο κλινικό εμβρυολόγο, 4 υπαλλήλους του κέντρου, μια βιολόγο,  μια γυναίκα από τη Ρουμανία και δύο γυναίκες από τη Γεωργία. Οι τελευταίες φαίνεται ότι  μεσολαβούσαν για την προσέλκυση φτωχών γυναικών από χώρες των Βαλκανίων κυρίως, που δέχονταν να κυοφορήσουν έναντι αμοιβής.

Οι γυναίκες "αμείβονταν" με  ένα εξευτελιστικό αντίτιμο από 300 έως 600 ευρώ προκειμένου να κυοφορήσουν, ενώ παρέμεναν έγκλειστες σε διάφορα διαμερίσματα στα Χανιά, με τις μοναδικές τους εξόδους να αφορούν σε  υποβολή ιατρικών εξετάσεων  ώστε να πιστοποιούνται ως απολύτως υγιείς, αλλά και να παρακολουθείται η πορεία της κύησης. Επίσης, υποβάλλονταν σε ορμονοθεραπεία. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, τα βρέφη πωλούνταν από 70.000  έως  και 120.000 ευρώ.

Οι καταγγελίες αφορούν ωστόσο και σε παραβάσεις της διαδικασίας που προβλέπει ο Νόμος, σχετικά με την  υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Η δράση του κυκλώματος που λειτουργεί σε βάθος 10ετίας τουλάχιστον  είχε αποκτήσει διεθνείς προεκτάσεις, αφού σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γερμανία, η δωρεά ωαρίων απαγορεύεται, ενώ στην Αυστραλία επιτρέπεται, αλλά ο νόμος απαγορεύει την ανωνυμία της δότριας (το παιδί μπορεί να την εντοπίσει), κάτι που έχει υποδιπλασιάσει τις δωρεές στη μακρινή ήπειρο τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, η ανάγκη ζευγαριών να αποκτήσουν ένα παιδί από την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Αγγλία προς χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τσεχία, έχει δημιουργήσει τον επικερδή «τουρισμό γονιμότητας» γεγονός που έχει αποτυπωθεί και από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE).

Πηγές:
ΕΡΤ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου