Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στην παρούσα φάση η χρήση των αντιγριπικών εμβολίων φαίνεται να είναι μειωμένη κατά 20% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο που ήταν 1.093.970 εκατ. δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 800.000 αντιγριπικά εμβόλια.

Η μείωση αυτή οφείλεται πρώτον και κυριότερο στις καλές καιρικές συνθήκες και δεύτερον στην αναμονή του κόσμου της απόφασης να μην απαιτείται ιατρική συνταγή (η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο).
 
Επιπλέον, μία από τις σημαντικές διαφορές σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι αντί για τρία αντιγριπικά εμβόλια παρόμοιας αποτελεσματικότητας, φέτος υπάρχουν έξι εμβόλια. Από αυτά, τα τέσσερα είναι τα κλασικά αντιγριπικά εμβόλια που ήταν τα μοναδικά διαθέσιμα μέχρι και πέρυσι, ενώ φέτος υπάρχουν επιπλέον δύο εμβόλια υψηλών δόσεων τα οποία έχουν εμφανίζουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα που σημαίνει:

α) μικρότερες πιθανότητες νόσησης και 

β) μικρότερες πιθανότητες νοσηλείας και άρα επιπλοκές.

Τα δύο νέα εμβόλια που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών, εμφανίζουν επίσης κάποιες ουσιαστικές τεχνολογικές  διαφορές μεταξύ τους, γεγονός που αποτυπώνεται και στις τιμές τους. 

Η τιμή των κλασικών εμβολίων κυμαίνεται από 10 έως 14 ευρώ έκαστο, ενώ στα νέα εμβόλια η τιμή ξεκινά από 30 ευρώ και φτάνει τα 50 ευρώ έκαστο.

Συνολικά, λόγω και των νέων εμβολίων η δαπάνη για τα αντιγριπικά εμβόλια αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς από τα νέας γενιάς εμβόλια εκτιμάται ότι θα διατεθούν κάτι λιγότερο από μισό εκατ. δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η δαπάνη ήταν λίγο μικρότερη από  40 εκατ.  ευρώ περίπου, ενώ φέτος η εκτίμηση είναι -εφόσον χορηγηθούν όλες οι δόσεις που θα φτάσουν τα 4,5 εκατ. εμβόλια- ότι θα ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ. 

Συνολικά για το 2023, οι πληροφορίες λένε ότι θα υπάρξει υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης των εμβολίων που ανέρχεται στα 170 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνονται όλα τα εμβόλια παιδιών, εφήβων και ενηλίκων) ωστόσο δεν φαίνεται να είναι τα αντιγριπικά εμβόλια αυτά που θα προκαλέσουν την υπέρβαση.  

Εκτιμάται ότι τη φετινή περίοδο η συνολική δαπάνη για όλα τα εμβόλια θα κλείσει κοντά στα 185 εκατ. ευρώ. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε