Απλουστεύεται για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ η διαδικασία έγκρισης για εισαγωγή σε θεραπευτήρια χρονίων παθήσεων και σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σε εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα η αρμόδια Διεύθυνση του Οργανισμού. Στην εγκύκλιο, που παρατίθεται πιο κάτω, αναφέρονται τα εξής:

Με βάση τη νομοθεσία, προβλέπεται αποζημίωση νοσηλίου - τροφείου σε φορείς κοινωνικής φροντίδας που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ. Το κόστος χρηματοδοτείται από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Οι φορείς κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, οφείλουν να γνωστοποιούν στον ΕΟΠΥΥ τους αριθμούς μητρώου κοινωνικής ασφάλισης των ωφελούμενων που εξυπηρετούν, ανεξαρτήτως ύπαρξης ή μη σύμβασης με τον Οργανισμό.

Ωφελούμενοι μπορούν να καταστούν ασφαλισμένοι ασφαλιστικών οργανισμών που έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ, ανασφάλιστα άτομα τα οποία είναι άπορα και άτομα τα οποία ήδη διαβιούν σε κάποια από τις δομές που ήδη αποζημιώνονται από τον Οργανισμό.

Στο ημερήσιο τροφείο συμπεριλαμβάνεται η υγιεινή διαμονή προσαρμοσμένη στις ανάγκες κάθε κατηγορίας ωφελούμενου, η υγιεινή και επαρκής διατροφή ανάλογη με την κατάσταση της υγείας του κάθε ωφελούμενου, η συνεχής φροντίδα για την ατομική καθαριότητα του κάθε ωφελούμενου και η τακτική ιατρική παρακολούθηση.

Διαδικασία

Για να εισαχθεί ωφελούμενος σε δομή, θα πρέπει να εκδοθεί για αυτόν μια Ηλεκτρονική Ιατρική Γνωμάτευση, στην οποία θα περιγράφεται η κατάσταση της υγείας του και θα αναλύεται η αναγκαιότητα εισαγωγής του σε δομή κλειστής Κοινωνικής Φροντίδας.

Μέχρι την ολοκλήρωση ηλεκτρονικής διαδικασίας αναγγελίας εισαγωγής και δημιουργίας ηλεκτρονικής ιατρικής γνωμάτευσης, η ιατρική γνωμάτευση θα συμπληρώνεται χειρόγραφα από ιατρό χωρίς διαδικασία προέγκρισης και θα αποστέλλεται άπαξ μαζί τα λοιπά δικαιολογητικά που αφορούν στη διαδικασία ελέγχου και εκκαθάρισης.

Παύει να ισχύει η προτεραιοποίηση των περιστατικών που χρήζουν εισαγωγής σε δομές. Ως εκ τούτου, δεν απαιτείται πλέον η σύνταξη Κοινωνικής Έρευνας και η Βεβαίωση από την Κοινωνική Υπηρεσία. Επιπλέον, δεν απαιτείται η διαδικασία αναγγελίας σε Κέντρο Αναφοράς μέσω αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση [email protected]

Με βάση το νέο πλαίσιο, παύουν να ισχύουν τα αναφερόμενα στο άρθρο 28 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ (Περίθαλψη Χρονίως Πασχόντων) και ισχύουν τα προβλεπόμενα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση 91778/22.

Παύουν να ισχύουν όλα τα προηγούμενα έγγραφα του ΕΟΠΥΥ που αφορούν στη διαδικασία εισαγωγής σε συμβεβλημένα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε