Η αμερικανική υγειονομική αρχή CDC εξέφρασε την ανησυχία της για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων σύφιλης σε νεογέννητα στις ΗΠΑ. Πέρυσι, περισσότερα από 3.700 μωρά συνολικά στις ΗΠΑ γεννήθηκαν με το σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, ανακοίνωσε την η υπηρεσία, αριθμός που αντιστοιχεί σε υπερδεκαπλάσια σε σχέση με τα προηγούμενα δέκα χρόνια. 

Το CDC τόνισε ότι το 90% των περιπτώσεων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με τον έλεγχο και τη θεραπεία της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η σύφιλη εμφανίζεται στα βρέφη όταν η ίδια η μητέρα μολύνεται και η ασθένεια δεν αντιμετωπίζεται. Στις έγκυες γυναίκες, η σύφιλη μπορεί να οδηγήσει σε αποβολές και στα παιδιά τους σε πρόωρες επιπτώσεις όπως τύφλωση και κώφωση ή οστικές δυσμορφίες.

Ο αριθμός των κρουσμάτων σύφιλης στις ΗΠΑ έχει φθάσει σε "σπαρακτικά υψηλό επίπεδο", δήλωσε η εκπρόσωπος του CD, Debra Houry. Συνολικά, υπάρχει μια πραγματική επιδημία σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στη χώρα. Ο αριθμός των κρουσμάτων σύφιλης αυξάνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Η υγειονομική αρχή κάλεσε τους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου να εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να εξετάζουν τις έγκυες γυναίκες για σύφιλη - για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της θεραπείας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή σε προγράμματα υποστήριξης για χρήστες ναρκωτικών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου