Eρευνητές δοκιμάζουν οδοντόκρεμα που στοχεύει να απαλλάξει ευαίσθητους στην αλλεργία στα φυστίκια και άλλες τροφές ανθρώπους.

Αυτό που έχουν να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι είναι να βουρτσίσουν τα δόντια τους με μια ειδική οδοντόκρεμα που περιχέει πρωτεΐνη φυστικιών. Ονομάζεται INT301, και καθαρίζει ταυτόχρονα και τα δόντια.

Αποτελεί ένα είδος ανοσοθεραπείας που βασίζεται στα τοιχώματα του στόματος για την απευαισθητοποίηση των ασθενών.

Το βούρτσισμα γίνεται μια φορά την ημέρα και δεν χρειάζεται να χορηγηθεί ένεση, δήλωσε ο Dr. William Berger. Απλώς, σηκώνεται κάποιος το πρωί και  βουρτσίζει τα δόντια του.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του American College of Allergy, Asthma and Immunology και θεωρούνται προκαταρκτικά.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 32 ενήλικες 18 εως 55 ετών που είχαν αλλεργία στα φυστίκια. Σε 38 εβδομάδες ορισμένοι χρησιμοποίησαν την οδοντόκρεμα με αυξανόμενες δόσεις και άλλοι έλαβαν placebo.

Οσοι έλαβαν την οδοντόκρεμα για την αλλεργία ανέχονταν την προκαθορισμένη υψηλότερη δόση. Δεν φάνηκαν συστημικές αντιδράσεις, μέτριες ή σοβαρές. Τα στοιχεία για την ασφάλεια ήταν άριστα.

Ποσοστό 97% συνέχισαν την αγωγή και κανείς δεν σταμάτησε. Ο ερευνητής αποκαλεί την οδοντόκρεμα ασφαλή και βολική επιλογή για ανθρώπους με αλλεργία στα φυστίκια.

Η μελέτη φάσης Ι είχε στόχο να αξιολογήσει την ασφάλεια, τη συμμόρφωση και την ανοχή της υψηλότερης  δόσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη