Χειρουργοί προχώρησαν σε διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων στις ΗΠΑ με χρήση ενθεμάτων μαστού

Η πνευμονική λοίμωξη του 34χρονου ασθενούς ήταν πολύ απειλητική για τη ζωή του ώστε να υποβληθεί στη standard μεταμόσχευση. Αν οι γιατροί αντικαθιστούσαν τους πνεύμονές του με υγιείς αμέσως, ο ασθενής δεν θα είχε επιβιώσει της εγχείρησης.

Τοn Απρίλιο, λίγο μετά τη νόσησηή του από γρίπη, ο ασθενής εμφάνισε ανθεκτική στα αντιβιοτικά λοίμωξη στους πνεύμονες. Είχε ιστορικό καπνίσματος και άτμιζε τα τελευταία 9 χρόνια.

Αν και μπήκε σε μηχανική υποστήριξη, η κατάστασή του επιδεινώθηκε και μεταφέρθηκε στο Northwestern Medicine στο Σικάγο, όπου οι γιατροί αφαίρεσαν τους πνεύμονές του και χρησιμοποίησαν συσκευή ECMO, για να τον κρατήσουν στη ζωή ενώ καθάριζε τη λοίμωξη από το κυκλοφορικό του.

Όμως, υπήρχε ένα ακόμα πρόβλημα. Χωρίς τους πνεύμονες να τη στηρίζουν, η καρδιά του θα μετακινόταν ή θα έπεφτε πιο βαθιά στη θωρακική του κοιλότητα.

Οπότε οι χειρουργοί έψαξαν για το μεγαλύτερο πράγμα που θα ταίριαζε στη θωρακική κοιλότητα.

Η λύση ήταν δυο ενθέματα μαστού.

Με τα ενθέματα να κρατούν την καρδιά του στη θέση της, ο ασθενής μπόρεσε να καθαρίσει τη λοίμωξη.

Δυο μέρες μετά την αφαίρεση των πνευμόνων, οι γιατροί αφαίρεσαν τα ενθέματα και του μεταμόσχευσαν με επιτυχία υγιείς πνεύμονες από δότη.

Ο ασθενής πήρε εξιτήριο τον Σεπτέμβριο και παρακολουθείται. Αναμένεται ότι θα αναρρώσει πλήρως.

Θεωρεί τον εαυτό του ευλογημένο. ΄΄Εχω δεύτερη ευκαιρία στη ζωή΄΄, δήλωσε.

Σύμφωνα με το Northwestern Medicine, είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται ενθέματα μαστού σε διπλή μεταμόσχευση πνεύμονα.

Πηγές:
NBCnews

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εγκαίνια της ανακαινισμένης Ψυχιατρικής Κλινικής του "Αγία Όλγα"
Συνταγές με χαμηλούς υδατάνθρακες για διαβητικούς
Covid: Εξίσου σοβαρές με την αρχική λοίμωξη οι επαναμολύνσεις