Σε χαμηλά επίπεδα κινείται η εποχική γρίπη στην Ελλάδα, με ελάχιστα δείγματα να βγαίνουν θετικά στους ιούς. Παρόμοια τάση καταγράφεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Στη χώρα μας καταγράφεται μία μικρή έξαρση λοιμώξεων από ρινοϊό - εντεροϊό, όπως προκύπτει από την ανάλυση των τεστ που έγιναν την τελευταία εβδομάδα σε επτά ιδιωτικές κλινικές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η θετικότητα στα τεστ γρίπης παραμένει κάτω από 10%.

Μόλις το 2% των επισκέψεων σε γιατρούς αφορά "γριπώδη συνδρομή", δηλαδή αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια).

Παρόμοια είναι η επιδημιολογική εικόνα στην Ευρώπη. Σε πρόσφατη έκθεση, οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) σημειώνουν πως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αναφέρουν βασικά επίπεδα δραστηριότητας της γρίπης.

Ρινοϊός - εντεροϊός

Στην εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων για διάφορα παθογόνα από επτά ιδιωτικές κλινικές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας.

Κατά τη διάρκεια των εβδομάδων από 23 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου, αναλύθηκαν 145 δείγματα για ιούς της γρίπης και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), εκ των οποίων μόλις 3 (2%) ήταν θετικά για γρίπη και 1 για RSV (1%). 

Έγινε, επίσης, ανάλυση των δειγμάτων για αδενοϊό, εκ των οποίων τα 14 ήταν θετικά (10%), ενώ 46 δείγματα (32%) βγήκαν θετικά στον ρινοϊό - εντεροϊό.

Η επιλογή των ασθενών που εισάγονται για νοσηλεία και υποβάλλονται στον εν λόγω εργαστηριακό έλεγχο δεν γίνεται με επιδημιολογικά κριτήρια, αλλά με κριτήρια των θεραπόντων ιατρών των συμμετεχόντων νοσοκομείων.

Δημ.Κ.

Πηγές:
ΕΟΔΥ - ECDC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μυοκαρδίτιδα από παρβοϊό: Τα συμπτώματα που χτυπούν καμπανάκι
Υπέρταση: "Ευθύνεται" για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως
Μόλις 7 νευροψυχιατρικά φάρμακα έχουν εγκριθεί παγκοσμίως από το 2015