Η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας στις 17 Νοεμβρίου (Παρασκευή) εφιστά για μια ακόμη φορά την προσοχή στον εμβολιασμό κατά του HPV.

Ο εμβολιασμός αυτός προστατεύει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου, του αιδοίου, του πέους και του πρωκτού, καθώς και από τον καρκίνο του λαιμού και του λάρυγγα.

Ο πιο συνηθισμένος από αυτούς είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και ο εμβολιασμός κατά του HPV μειώνει δραστικά τον κίνδυνο εμφάνισής του.

Μια αγγλική μελέτη από τον Νοέμβριο του 2021 δείχνει ποσοστό προστασίας 87% έναντι των δύο πιο επικίνδυνων παραλλαγών του ιού HP (HPV 16 και HPV 18).

Εκτός από τα προκαρκινικά στάδια και τους επακόλουθους όγκους, ο εμβολιασμός κατά του HPV αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων.

Ο εμβολιασμός προσφέρεται δωρεάν ως διπλός εμβολιασμός για κορίτσια και αγόρια από τα ένατα έως τα 21α γενέθλιά τους.

Τον Αύγουστο του 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητείται η εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και μια στρατηγική για την εφαρμογή του.

Μέχρι 194 χώρες, έχουν υπογράψει τους στόχους και έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν ποσοστό εμβολιασμού κατά του HPV 90% έως το 2030.

Στις 17 Νοεμβρίου, κτίρια και αξιοθέατα σε όλο τον κόσμο θα φωτιστούν και πάλι με το πετρόλ χρώμα, το χρώμα της ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]