Ολοκληρώθηκε πρόσφατα το 1ο Διεθνές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Μη-Χρήστες Ρομποτικής Χειρουργικής  που διοργάνωσε το ISLE ACADEMY υπό την επιστημονική διεύθυνση της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ειδικά σχεδιασμένο για Γενικούς Χειρουργούς που δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε σύστημα ρομποτικής χειρουργικής, έλαβε χώρα από τις 24 έως και τις 26 Σεπτεμβρίου 2023, και αποτελεί μια σημαντική επιτυχία για την Εκπαίδευση στον τομέα της Υγείας και της Καινοτομίας στην Χειρουργική.

Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ημερών, τόσο μέσα από θεωρητικές, όσο και πρακτικές εφαρμογές, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε προσομοιωτές και μοντέλα ιστών χρησιμοποιώντας το πρωτοποριακό ρομποτικό χειρουργικό σύστημα da Vinci Xi. Στη διάρκεια της τρίτης ημέρας, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν live εκτέλεση ρομποτικών χειρουργείων και να αποτελέσουν έτσι κοινωνοί αυτής της ιατρικής τεχνολογίας αιχμής.

Η επιστημονική επιμέλεια του εκπαιδευτικού προγράμματος προήλθε από τη συνεργασία των ομάδων του Δρ. Εμμανουήλ Πικούλη, Κοσμήτορα Επιστημών Υγείας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντή της Γ' Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν», και του Δρ. Δημητρίου Θεοδώρου, Καθηγητή Χειρουργικής, Διευθυντή της Α' Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Σεμινάριο εξασφάλισε στους συμμετέχοντες 15 CMEs (Μονάδες Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης) από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Σύμφωνα με τον Κοσμήτορα Δρ. Πικουλή, «η εισαγωγή της προσομοίωσης στην εκπαίδευση της Ρομποτικής Χειρουργικής αναγνωρίζεται πλέον ως βασική μεθοδολογία για τη βελτίωση τόσο των τεχνικών όσο και των μη τεχνικών δεξιοτήτων των χειρουργών. Όταν εκτελείται σύμφωνα με υψηλά πρότυπα, όπως είναι αυτά που διασφαλίζει το ISLE ACADEMY, η προστιθέμενη αξία είναι ακόμη υψηλότερη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο την κ. Αγγελική Καραβά, Διευθύντρια του ISLE ACADEMY, όσο και τον Καθηγητή, κύριο Δημήτριο Θεοδώρου για τη συνεργασία τους στο σχεδιασμό αυτού του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος στο Πανεπιστήμιό μας».

Ο καθηγητής Θεοδώρου Δημήτριος και η ομάδα του δήλωσαν: «Η χειρουργική εκπαίδευση ήταν πάντα μια από τις βασικές αξίες μας στην Α' Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Ιπποκρατείου και αποτελεί έναν τομέα, στον οποίο ήδη πρωτοστατούμε με το καθιερωμένο διετές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Προηγμένη Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων χωρίς το γνωσιακό υπόβαθρο είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος και για το λόγο αυτό είμαστε κάθετοι στην παροχή υψηλότατης ποιότητας θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης για τους φοιτητές και τους ειδικευόμενούς μας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που συνδιοργανώσαμε με την κοσμητεία,  το Νοσοκομείο Αττικόν και το ISLE Academy αντιπροσωπεύει τις σύγχρονες τάσεις των εκπαιδευτικών κατευθύνσεων και είναι ένα σαφές βήμα εναρμόνισης με τα νέα δεδομένα. Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας που βρισκόμαστε στον πυρήνα τέτοιων πρωτοβουλιών».

Η Αγγελική Καραβά, Διευθύντρια του ISLE ACADEMY, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υλοποίηση του Σεμιναρίου. «Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για εμάς η διοργάνωση και πραγμάτωση με απόλυτη επιτυχία αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος-ορόσημο. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που οι ακαδημαϊκοί φορείς συνενώθηκαν με στόχο να παρέχουν εκπαίδευση με αντικείμενο την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων για τη Ρομποτική Χειρουργική. Αποστολή του ISLE Academy είναι η καταλυτική συμβολή του σε τέτοιες πρωτοβουλίες που εκδημοκρατίζουν την πρόσβαση σε καινοτόμα συστήματα ιατρικής τεχνολογίας όπως το 4ης γενιάς ρομποτικό σύστημα χειρουργικής da Vinci. Το πρόγραμμα ξεπέρασε τις προσδοκίες των συμμετεχόντων και η ομάδα μας παραμένει προσηλωμένη στην αποστολή της για παροχή ακόμη περισσότερων καινοτόμων εκπαιδευτικών ευκαιριών, σε συνεργασία με τις ιατρικές σχολές στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή  μας».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο