Η επισφαλής κατάσταση με τη δωρεά οργάνων στη Γερμανία χαλαρώνει, εντούτοις δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι όλα έχουν ξεκαθαρίσει.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Ίδρυμα Μεταμοσχεύσεων Οργάνων (DSO), οι αριθμοί δωρεάς οργάνων αυξάνονται και πάλι φέτος μετά την απροσδόκητη πτώση του 2022, όμως πάραυτα έχουν φθάσει απλά στα χαμηλά επίπεδα του 2018. Περίπου 8.500 βαριά άρρωστοι ασθενείς εξακολουθούν να περιμένουν επειγόντως ένα όργανο από δωρητή.

"Η ανοδική τάση που είδαμε ήδη στα μέσα του τρέχοντος έτους συνεχίστηκε", δήλωσε ο Axel Rahmel, ιατρικός διευθυντής του DSO, κατά την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου του DSO, το οποίο πραγματοποιείται και σήμερα στο Würzburg.

"Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί δεν πρέπει να επισκιάζουν το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει κραυγαλέα έλλειψη δωρητών οργάνων ιδίως στη Γερμανία", τόνισε.

Ενόψει των βαριά ασθενών που βρίσκονται στις λίστες αναμονής, είπε, δεν μπορούμε, δεν πρέπει και δεν θέλουμε να συμβιβαστούμε με το επίπεδο που έχει επιτευχθεί.

Συγκεκριμένα, το DSO έχει καταγράψει αύξηση του αριθμού των δωρεών κατά περίπου έντεκα τοις εκατό τους τελευταίους δέκα μήνες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022. Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, υπήρξαν 788 μεταθανάτιοι δωρητές οργάνων στα περίπου 1.200 νοσοκομεία συλλογής.

Ο συνολικός αριθμός των οργάνων που συλλέχθηκαν στη Γερμανία, τα οποία διατέθηκαν μέσω του διεθνούς κέντρου προμήθειας Eurotransplant και τελικά μεταμοσχεύθηκαν στη Γερμανία ή στο εξωτερικό, ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 2.381 το 2023 (αντίστοιχη περίοδος πέρυσι: 2.180).

Φέτος, 2.480 όργανα από το δίκτυο Eurotransplant μεταμοσχεύθηκαν στη Γερμανία (ίδια περίοδος πέρυσι: 2.294). "Η Γερμανία εξακολουθεί να είναι χώρα εισαγωγής οργάνων", τόνισε ο Rahmel.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach (SPD), ο οποίος συμμετείχε στο ετήσιο συνέδριο της DSO με βιντεοσκοπημένη εισήγηση, στηλίτευσε από την πλευρά του το γεγονός ότι η Γερμανία εξακολουθεί να υστερεί διεθνώς σε ότι αφορά τη δωρεά οργάνων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε