Στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών της Ευρώπης μπαίνουν κρούσματα μόλυνσης από σαλμονέλα Strathcona. Από την αρχή του χρόνου, έχουν καταγραφεί 141 κρούσματα σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες, τα περισσότερα από τον Αύγουστο, με πιο πιθανή πηγή μόλυνσης τις ντομάτες.

Τα παραπάνω προκύπτουν από το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Οι ειδικοί του ECDC σημειώνουν πως, έως την περασμένη Δευτέρα, κρούσματα έχουν αναφερθεί από τις χώρες: Αυστρία (17), Φινλανδία (2), Τσεχία (13), Δανία (4), Γαλλία (9), Γερμανία (47), Ιταλία (34), Λουξεμβούργο (1), Νορβηγία (1) και Ηνωμένο Βασίλειο (13). Άλλα 8 κρούσματα έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, επηρεάζονται διαφορετικές ηλικιακές ομάδες χωρίς σημαντική διαφορά μεταξύ των φύλων (68 γυναίκες και 54 άντρες).

Από τα άτομα που προσβλήθηκαν, 19 είχαν ιστορικό ταξιδιού. Ανέφεραν πρόσφατα ταξίδια στην Κροατία (7), στην Ιταλία (5), στο Μαυροβούνιο (1) και στην Αίγυπτο. Ταξίδι σε ευρωπαϊκή χώρα ανέφεραν και έξι ασθενείς από τις ΗΠΑ (Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Γαλλία και Σλοβενία).

Συρροή κρουσμάτων λοίμωξης από Salmonella Strathcona είχε διερευνηθεί το 2011 στη Δανία, με τις ντομάτες να θεωρούνται ως "ύποπτες" για τη μετάδοση του βακτηρίου. Έκτοτε, είχαν καταγραφεί κρούσματα στη Δανία το 2019 και στη Γερμανία το 2020.

Τι έφαγαν

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ECDC, από συνεντεύξεις που έγιναν σε 52 άτομα που μολύνθηκαν πρόσφατα, προέκυψε πως οι 32 (61,5%) είχαν καταναλώσει φρέσκια ντομάτα (οποιουδήποτε είδους) πριν από την έναρξη της νόσου, οι 25 ανέφεραν κατανάλωση αυγών (48%) και 24 (46%) ανέφεραν κατανάλωση τυριού.

Το στέλεχος Salmonella Strathcona είναι ένας σπάνιος ορότυπος στην Ευρώπη. Οι ειδικοί του ECDC εκτιμούν πως πρόκειται για ένα επανεμφανιζόμενο, εποχικό ξέσπασμα, με τη μικροβιολογική ανάλυση να δείχνει μία κοινή πηγή, τις ντομάτες, αλλά το θέμα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Στην έκθεση αναφέρεται πως ο κίνδυνος για νέες μολύνσεις παραμένει, όσο συνεχίζονται οι εποχικές παραδόσεις μολυσμένων προϊόντων και δεν εντοπίζεται η πηγή μετάδοσης.

Το ECDC παρακολουθεί το συμβάν και καλεί τις χώρες να αναφέρουν οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με αυτήν την έξαρση.

Σαλμονέλλωση είναι η λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σαλμονέλλα.

Τα άτομα που νοσούν παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (διάρροια, κοιλιακό πόνο, εμετούς, πυρετό). Πρόκειται για συχνό νόσημα που μεταδίδεται συνήθως με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα