Μελέτη στην οποία συμμετείχε το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ επιβεβαίωσε για πρώτη φορά την προληπτική δράση του φαρμάκου berotralstat κατά του αγγειοοιδήματος.

Η σπάνια αλλά ενίοτε απειλητική για τη ζωή κατακράτηση υγρών από τα αιμοφόρα αγγεία μπορούσε προηγουμένως να αντιμετωπιστεί μόνο με οξέα φάρμακα.

Το αγγειοοίδημα είναι η κατακράτηση υγρού στα αιμοφόρα αγγεία.

Μέσα σε λίγα λεπτά, μια περιοχή του σώματος, όπως το χέρι, το χείλος ή το βλέφαρο, πρήζεται. Το πρήξιμο εξαφανίζεται και πάλι το αργότερο μέσα σε μία ημέρα.

Ωστόσο, η κατακράτηση νερού μπορεί να επανεμφανιστεί σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα σε διάφορες περιοχές του δέρματος και των βλεννογόνων και μπορεί να είναι παραμορφωτική και πολύ επώδυνη.

Το στομάχι, τα έντερα, τα γεννητικά όργανα και ο λάρυγγας επηρεάζονται επίσης μερικές φορές. Ο τελευταίος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος λόγω της αναπνευστικής δυσφορίας και του κινδύνου ασφυξίας, σύμφωνα με το Ιατρικό Πανεπιστήμιο.

Τα αντιισταμινικά και η κορτιζόνη χορηγούνται συνήθως για την αντιμετώπιση του οιδήματος που προκαλείται από τις αλλεργίες.

Ωστόσο, αυτά δεν είναι αποτελεσματικά στις παραλλαγές αγγειοοιδήματος που διερευνήθηκαν στη μελέτη, εξήγησε ο Felix Johnson, ο οποίος εργάζεται στο Ίνσμπρουκ και συμμετείχε στη μελέτη μαζί με συναδέλφους του από το Μόναχο και το Ουλμ.

Μέχρι στιγμής είναι γνωστές μόνο οξείες θεραπείες, οι οποίες χορηγούνται στους πάσχοντες ως επείγοντα φάρμακα. Το προληπτικό φάρμακο berotralstat αποδείχθηκε τώρα ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε μια συγκριτική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 13 ασθενείς με κληρονομικό ή επίκτητο αγγειοοίδημα.

Με συχνότητα εμφάνισης 1:50.000 (κληρονομικό αγγειοοίδημα) και 1,5:100.000 (επίκτητο αγγειοοίδημα), η νόσος είναι πολύ σπάνια και ως εκ τούτου λίγο γνωστή στους γιατρούς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου