Οι ιοί  γρίπης, Coxsackie και  κορωνοϊού, κυκλοφορούν παράλληλα στην κοινότητα και αρκετοί πολίτες αισθάνονται μπερδεμένοι όταν εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού συστήματος.

Ένα σύνηθες ερώτημα που τίθεται από τον ασθενή στο μαχόμενο ιατρό κατά την καθημερινή κλινική πράξη, είναι εάν με βάση τα συμπτώματά του, μπορεί να καταλάβει με ασφάλεια εάν πρόκειται για γρίπη, κοξάκι ή κορωνοϊό.

Ανάλογα και με το ιικό φορτίο και τις ιδιαιτερότητες του ανοσοποιητικού συστήματος κάθε οργανισμού, πολλές περιπτώσεις έχουν ταυτόσημα συμπτώματα ανεξαρτήτως αιτίου και μόνο με ειδικό εργαστηριακό τεστ σε συνδυασμό με τα ευρήματα που εντοπίζει ο/η ιατρός κατά την εξέταση του ασθενούς μπορεί να γίνει διάγνωση.

 Tι πρέπει να γνωρίζετε, ωστόσο, όταν πρόκειται για τυπικές περιπτώσεις προσβολής και σε ανθρώπους με καλή ανοσολογική άμυνα:

  • Στην τυπική της μορφή, η γρίπη χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, πόνους στους μυς, πονοκέφαλο, βήχα, πρήξιμο αδένων, ρίγη, αίσθημα κακουχίας. Ο πυρετός εμφανίζει ταχεία άνοδο κατά το πρώτο 24ωρο και πέφτει βαθμιαία σε διάστημα δύο – τριών ημερών, αν και περιστασιακά διαρκεί επί μία εβδομάδα. Η νόσος γενικά λύεται εντός δύο πέντε ημερών. Η νόσος από τον ιό  Coxsackie γενικά διαρκεί 7-10 ημέρες. O κορωνοϊός τείνει να έχει πιο μακροχρόνια συμπτώματα, στις τυπικές περιπτώσεις διαρκούν επτά-δεκατέσσερεις ημέρες ενώ τα συμπτώματα κακουχίας μπορεί να διαρκέσουν επί αρκετές εβδομάδες.
  • Παρά το γεγονός ότι ο κορωνοϊός μπορεί να συνοδεύεται από εξάνθημα, τα θορυβώδη εξανθήματα είναι τυπικά της λοίμωξης από Coxsackie. Τα εξανθήματα χεριών, ποδιών, στόματος στον ιό Coxsackie δεν είναι σπάνια και αρκετοί ασθενείς αναπτύσσουν επώδυνες πληγές στόματος. Πολλά άτομα εμφανίζουν και δερματικό εξάνθημα με φυσαλλιδώδεις βλάβες σε χέρια, πόδια γλουτούς και γεννητικά όργανα.
  • Η ανοσμία και η αγευσία είναι συχνά συμπτώματα όταν η απόφραξη της μύτης και το μπούκωμα είναι εκτεταμένα, στον ιό Coxsackie  στην γρίπη, στον κορωνοϊό. Η δυσανάλογης έντασης αναλογικά με το μπούκωμα ανοσμία ή αγευσία είναι παρά ταύτα ένδειξη φλεγμονής από κορωνοϊό.
  • Παρά το γεγονός ότι οι λοιμώξεις από τον ιό Coxsackie μπορεί να εμφανιστούν σε κάθε ηλικία, είναι πιο συχνές σε παιδιά και βρέφη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: στην τελική ευθεία για μια συμφωνία που θα αφορά τις πανδημίες
Αίτημα στο ΑΣΕΠ για προκήρυξη 1.137 θέσεων λοιπού, πλην νοσηλευτικού, προσωπικού σε νοσοκομεία - ΕΚΑΒ
Γεωργιάδης για καταγγελίες Καλλιάνου: Δεν παρεμβαίνω για εξεύρεση κρεβατιού σε ΜΕΘ