Η αρρυθμία της καρδιάς, κολπική μαρμαρυγή, είναι συχνή μετά από πολλές εγχειρήσεις καρδιάς και οι γιατροί έτειναν να τη θεωρούν προσωρινή και αβλαβή.

Αυτό ενδεχομένως μπορεί να μην ισχύει στις εγχειρήσεις για επιδιόρθωση βαλβίδων.

Nέα έρευνα υποδεικνύει ότι άνθρωποι που εμφανίζουν κολπική μαρμαρυγή μετά την εγχείρηση στα παραπάνω περιστατικά έχουν φτωχότερο αποτέλεσμα και επιβίωση.

Η Dr. Whitney Fu δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η μετεγχειρητική κολπική μαρμαρυγή είναι πιο επιβλαβής σε σχέση με αυτό που κάποτε εθεωρείτο.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την έκβαση 900 ασθενών για σχεδόν 5 μήνες οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε εγχείρηση στη μιτροειδή βαλβίδα μεταξύ 2011 και  2022.

Κανένας από τους ασθενείς δεν είχε ιστορικό αρρυθμιών πριν την εγχείρηση, αλλά το 39% εμφάνισαν κολπική μαρμαρυγή μετά από αυτήν.

Περίπου το ένα τέταρτο αυτών των ασθενών εμφάνισε την αρρυθμία εντός μηνός από την εγχείρηση.

Άνθρωποι με μετεγχειρητική κολπική μαρμαρυγή είχαν υπερτριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης μόνιμης κολπικής μαρμαρυγής σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς.

Άνθρωποι που εμφάνισαν μόνιμη κολπική μαρμαρυγή μετά την εγχείρηση βαλβίδας αντιμετώπισαν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο για νευρολογικό συμβάν όπως εγκεφαλικό επεισόδιο.

Γενικά, ο κίνδυνος θανάτου κατά το διάστημα της μελέτης όσων εμφάνισαν μετεγχειρητική κολπική μαρμαρυγή ήταν σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με αυτούς των οποίων οι καρδιακοί παλμοί παρέμεναν σταθεροί.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ισχυρή αρνητική επίδραση της μετεγχειρητικής κολπικής μαρμαρυγής στην επιβίωση, που είναι σε ευθυγράμμιση με προηγούμενες έρευνες.

Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε  στο Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery.

 

Πηγές:
Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο