"Το 60% έως 70% των εργαζόμενων στο ΕΣΥ είναι συμβασιούχοι ή επικουρικοί. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκονται σε ένα καθεστώς ανασφάλειας. Δεν ξέρουν εάν αύριο θα εργάζονται στο νοσοκομείο".

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Γεωργία Οικονομοπούλου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ), μιλώντας στο συνέδριο του iatronet.gr "6ο Healthcare Transformation".

Διευκρίνισε πως αυτό δημιουργεί έλλειμμα στο δέσιμο με τον οργανισμό, στη διάθεση για επιμόρφωση, ώστε να μπορεί να ακολουθήσουν την πρόοδο της τεχνολογίας. "Δεν αναφέρομαι στη μονιμότητα", είπε, για να σημειώσει: "Πρόκειται για υπαλλήλους που δεν γνωρίζουν εάν θα συνεχίσουν καν στη συγκεκριμένη ειδικότητα, εκτός από γιατρούς και νοσηλευτές".

Τόνισε πως χρειάζονται συμβάσεις αορίστου χρόνου, ώστε "να φτιάξουμε προσωπικό που θα κτίσει την εξέλιξή του στα νοσοκομεία".

Επικαλούμενη την εμπειρία της στα κρατικά νοσοκομεία, είπε πως χρειάζονται οι νέες τεχνολογίες: "Είναι κάτι που θέλουμε ως πολίτες. Το νοσοκομείο του αύριο πρέπει να μπορεί να ενσωματώσει την προηγμένη τεχνολογία και να την παρέχει σε όλο το φάσμα της φροντίδας Υγείας. Αν θέλουμε να παρέχουμε και να λαμβάνουμε σύγχρονη φροντίδα Υγείας, διότι όλοι είμαστε εν δυνάμει ασθενείς".

Όπως είπε, δεν πρόκειται για απλή υπόθεση και αυτός είναι ο λόγος που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε τον Ιούλιο παράταση για τον νέο Κανονισμό. Σε ό,τι αφορά τα διαγνωστικά, η συμμόρφωση πρέπει να γίνει έως το 2027.

Για την προσαρμογή του ΕΣΥ στα νέα δεδομένα, τόνισε πως θα πρέπει να είναι μία διαρκής αλλαγή: "Να υπάρχει, δηλαδή, μία συνεχής παρακολούθηση ότι πληρούνται τα κριτήρια. Η τεχνολογία προχωρά και οι μεταρρυθμίσεις δεν σταματούν ποτέ".

Η πρόεδρος της ΕΕΜΥΥ υπογράμμισε πως στα ελληνικά νοσοκομεία πρέπει να λυθούν πάρα πολλά προβλήματα: "Ακόμη και όταν φτάσουμε σε ένα πολύ καλό σημείο της ψηφιακής μεταρρύθμισης, θα έχουμε αναισθησιολόγους να μας δώσουν αναισθησία ώστε να γίνει η επέμβαση; Θα έχουμε επειγοντολόγους για να μας φροντίσουν το επείγον τραύμα; Από ό,τι φαίνεται, δεν θα έχουμε. Δεν έχουμε σήμερα και δεν θα έχουμε όταν θα αποχωρήσουν με συνταξιοδότηση και οι τελευταίοι", είπε.

Προειδοποίησε πως πρέπει να γίνει κάτι σήμερα. Ανέφερε χαρακτηριστικά τα νοσοκομεία μαθαίνουν το ύψος του προϋπολογισμού τους - στην καλύτερη περίπτωση - στον Μάρτιο του τρέχοντος έτους: "Για ποιο επιχειρησιακό σχέδιο και ποια επένδυση σε τεχνολογία μιλάμε; Φεράρι να μας δώσετε, εάν δεν ξέρουμε να οδηγήσουμε πατίνι, η Φεράρι θα μείνει παρκαρισμένη", τόνισε.

Σύμφωνα με την κ. Οικονομοπούλου, κανένα νοσοκομείο δεν έχει την αυτονομία να βγει στην αγορά και να πάρει τον καλύτερο γιατρό ή να προσφέρει περισσότερα χρήματα όταν θα βρει τον κατάλληλο και να ακολουθήσει αυτό που πρέπει: να ακολουθήσει το μέλλον.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη 1 στους 8 Έλληνες ασθενείς - Διπλάσιοι από τους Ευρωπαίους [πίνακες]
Πώς εκπαιδεύονται οι ξένοι γιατροί στη Γερμανία
Αποσύρεται το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της CoViD