Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς παροχής υγειονομικής περίθαλψης στο σπίτι  ξεπέρασε τα 302 δισ. δολ. το 2022 και εκτιμάται ότι θα αποτιμηθεί περίπου στα 786,85 δισ. δολ. έως το 2032 σημειώνοντας άνοδο 10,1% κατά την περίοδο πρόβλεψης (2023 έως 2032).

Ειδικότερα στις ΗΠΑ, η σχετική αγορά αποτιμήθηκε σε 143,19 δισ. δολ.το 2022 και προβλέπεται να φτάσει περίπου τα 278,83 δισ. δολ. έως το 2032, ενισχυμένη κατά 6,89%.

Η κατ' οίκον υγειονομική περίθαλψη είναι ένα ευρύ φάσμα ιατρικών και μη ιατρικών υπηρεσιών που προσφέρονται στους ασθενείς στο σπίτι τους. Αυτές οι υπηρεσίες είναι βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες που προσφέρονται από εξειδικευμένους επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων νοσηλευτών, εργοθεραπευτών, κοινωνικών λειτουργών και βοηθών υγείας.

Οι πρόσφατες εξελίξεις σε λύσεις έξυπνου σπιτιού, όπως οι οικιακές συσκευές που ενεργοποιούνται με φωνή, οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες με IoT και gadget παρακολούθησης κίνησης έχουν επηρεάσει σημαντικά την ευημερία των ασθενών. Οι έξυπνες οικιακές συσκευές που ενεργοποιούνται με τη φωνή επιτρέπουν τον έλεγχο και την επικοινωνία χωρίς τα χέρια, γεγονός που είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα με περιορισμένη κινητικότητα. Για παράδειγμα, μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης που βασίζεται σε αισθητήρες που αναπτύχθηκε από την startup Cherish με έδρα τις ΗΠΑ χρησιμοποιεί αισθητήρες που βασίζονται σε ραντάρ και τεχνητή νοημοσύνη για την παρακολούθηση της ασφάλειας, της ευημερίας και της υγείας στο σπίτι. Μολονότι η εταιρεία αντιμετωπίζει τις ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων, ενθαρρύνει την προληπτική διαχείριση της φροντίδας, εντοπίζοντας κινδύνους και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης χωρίς την ανάγκη φορητών gadgets. Αυτό ωφελεί τους ασθενείς αυξάνοντας τη δέσμευση και την ανεξαρτησία τους και παρέχοντας στους φροντιστές και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης έγκαιρες γνώσεις και παρεμβάσεις.

Ομοίως, η Opus Novo, μια αυστριακή startup, συμβάλλει σε αυτή την εξέλιξη με τον πολυλειτουργικό λαμπτήρα Elly. Αυτός ανιχνεύει τη κίνηση, ενεργοποιεί το φωτισμό και ειδοποιεί τους επαγγελματίες όταν ένα άτομο με άνοια πλησιάζει την κεντρική είσοδο εξόδου από το σπίτι ενσωματώνοντας αισθητήρες και κάμερες. Αυτό βελτιώνει την ασφάλεια και απλοποιεί τη φροντίδα, εξοικονομώντας χρόνο και μειώνοντας το άγχος των φροντιστών.

Οπως αναφέρεται, παράγοντες όπως η γήρανση του πληθυσμού, ο αυξανόμενος επιπολασμός των χρόνιων ασθενειών, το αυξανόμενο κόστος της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης, η προτίμηση των ασθενών για λήψη βοήθειας στο σπίτι, η άνοδος της ψηφιακής υγείας οδηγούν την αγορά οικιακής υγειονομικής περίθαλψης.

Ωστόσο, παράγοντες όπως η έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης, τα ρυθμιστικά ζητήματα, η περιορισμένη αποζημίωση, η απροθυμία των ασθενών και η έλλειψη εξειδικευμένων φροντιστών περιορίζουν την ανάπτυξη της αγοράς.

Παρόλα αυτά, η τηλευγεία και η απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών, η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική, η πρόσληψη και διατήρηση φροντιστών και τα προγράμματα προληπτικής φροντίδας και ευεξίας αναμένεται να προσφέρουν άφθονες ευκαιρίες στην αγορά της οικιακής υγειονομικής περίθαλψης.

Λόγω της αυξανόμενης γήρανσης του πληθυσμού, της κρατικής υποστήριξης και της εγκατάστασης ενός βελτιωμένου ρυθμιστικού πλαισίου, η Βόρεια Αμερική κυριάρχησε στη βιομηχανία μακροχρόνιας φροντίδας το 2020. Το Medicaid αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% των δαπανών μακροχρόνιας φροντίδας στις Ηνωμένες Πολιτείες . Ένας στους πέντε Αμερικανούς αναμένεται να είναι τουλάχιστον 65 ετών έως το 2050. Με την υιοθέτηση του νόμου για την προστασία των ασθενών και την προσιτή φροντίδα, η χρηματοδότηση αναμένεται να αυξηθεί.

Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, ωστόσο, αναμένεται να αναπτυχθεί ταχύτερα κατά την περίοδο πρόβλεψης λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, που αναμένεται να φτάσει τα 1,3 δισ. άτομα έως το 2050, της αυξανόμενης συχνότητας εμφάνισης χρόνιων ασθενειών και της αυξανόμενης ζήτησης για υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στο σπίτι σε αγροτικές περιοχές. Επιπλέον, οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που προωθούν τη φροντίδα στο σπίτι μειώνοντας την εξάρτηση από την ακριβή νοσοκομειακή περίθαλψη αναμένεται να προσφέρει ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη στην αγορά.

Πηγές:
prnewswire.co.uk/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου