Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν πάσχει από πνευμονία. Υποβλήθηκε σε "ενδοφλέβια αντιβιοτική θεραπεία" για αναπνευστικά προβλήματα, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του Ματέο Μπρούνι.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είχε ακυρώσει τα προγραμματισμένα για το Σάββατο ραντεβού του λόγω μιας "ήπιας γρίπης". Κατ' εξαίρεση, είπε την προσευχή Angelus την Κυριακή στο παρεκκλήσι του ξενώνα Santa Marta, όπου διαμένει στο Βατικανό.

"Η κατάσταση του Πάπα είναι καλή και σταθερή, δεν έχει πυρετό και η αναπνοή του βελτιώνεται σαφώς", δήλωσε ο Μπρούνι.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Πάπας υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία στην πολυκλινική Gemelli στη Ρώμη για να αποκλειστεί ο κίνδυνος επιπλοκών στους πνεύμονες. Το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό.

"Εισήχθη κάνουλα βελόνας για ενδοφλέβια αντιβιοτική θεραπεία προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πάπα.

Λόγω της γρίπης, ο Πάπας συμβουλεύτηκε να μην πει την προσευχή Angelus από το παράθυρο του Αποστολικού Παλατιού, όπως κάνει συνήθως τις Κυριακές. "Σήμερα δεν μπορώ να κοιτάξω έξω από το παράθυρο επειδή έχω αυτό το πρόβλημα με τη φλεγμονή των πνευμόνων", δήλωσε ο Πάπας με βραχνή φωνή την Κυριακή.

Την προσευχή του Αγγέλου διάβασε ο επίσκοπος Paolo Braida, ο οποίος γράφει τα κείμενα για τον Πάπα. Ο Φραγκίσκος είχε ήδη αποφύγει να διαβάσει την ομιλία του προς τους Ευρωπαίους ραβίνους στις 6 Νοεμβρίου λόγω του κρυολογήματός του.

Από την Παρασκευή έως την Κυριακή, ο πάπας Φραγκίσκος θα μεταβεί στο Ντουμπάι για να συμμετάσχει στην παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα COP28. Η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο το μέλλον ολόκληρων γενεών, προειδοποίησε ο Πάπας. Ευχαρίστησε όλους όσοι οργάνωσαν το ταξίδι του.

Ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας γιορτάζει τα 87α γενέθλιά του στις 17 Δεκεμβρίου. Ο Πάπας βρίσκεται συχνά σε αναπηρικό καροτσάκι λόγω μιας πάθησης στο γόνατο. Τον Ιούνιο χρειάστηκε να υποβληθεί σε εγχείρηση στην κοιλιά του. Ο Αργεντινός είναι Πάπας από τον Μάρτιο του 2013.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω