Τις παθογένειες του ελληνικού συστήματος Υγείας αναδεικνύουν τα στοιχεία για ύπαρξη ανθεκτικών μικροβίων στα νοσοκομεία της χώρας μας.

Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, σχετικά με την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) για την Klebsiella σε 15 ελληνικά νοσοκομεία.

Όπως αναφέρει, το 13% των νοσηλευόμενων ασθενών προβάλλονται από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 5%.

"Δυστυχώς, χάθηκαν και χάνονται άδικα χιλιάδες ασθενείς από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη", τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, για να σημειώσει:

"Τα στοιχεία ΕCDC δείχνουν τις παθογένειες των νοσοκομείων. Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, ράντζα, νοσηλείες ασθενών στη διασπορά σε άσχετες κλινικές με την πάθησή τους, έλλειψη καθαριότητας, κατάσταση κρεβατιών, στρωμάτων και ιματισμού, ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας, πλημμελής απολύμανση".

Ο κ. Γιαννάκος καταγγέλλει πως οι εργολάβοι καθαριότητας δεν τηρούν τις συμβατικές υποχρεώσεις, νερώνουν τα υλικά απολύμανσης, απασχολούν πολύ λιγότερες καθαρίστριες από τον αριθμό που πληρώνονται.

Όπως αναφέρει, παρά την εκφρασμένη απόφαση του υπουργού Υγείας να σταματήσουν οι διαγωνισμοί για εργολάβους, οι διοικητές των νοσοκομείων "τρέχουν" τους διαγωνισμούς.

"Ενώ δεν έχουν χρήματα να σλλάξουν σεντόνια, στρώματα, κουβέρτες, φορεία να αγοράσουν επαρκή μέσα ατομικής προστασίας, βρίσκουν να ξοδεύουν στους εργολάβους 3.000 ευρώ το μήνα για το κάθε φύλακα και 2.500 ευρώ το μήνα για τη κάθε καθαρίστρια. Φυσικα τα χρήματα αυτά πάνε στις τσέπες των εργολάβων", τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου