Καθημερινά προϊόντα περιποίησης μαλλιών θα μπορούσαν να είναι βλαπτικά για την υγεία. Αυτά τα προϊόντα, όπως κρέμες, σπρέι και έλαια, συχνά περιέχουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), όπως σιλοξάνια, που είναι υπεύθυνες για τη λάμψη και την απαλότητα των μαλλιών. Σε πρόσφατη έρευνα του Purdue University, επιστήμονες αποκάλυψαν ότι τα VOCs μπορούν γρήγορα να αλλάξουν τη σύνθεση του εσωτερικού αέρα με τις τεχνικές styling, όπως ίσιωμα και κατσάρωμα, να επιδεινώνουν το θέμα.

Η νέα έρευνα είναι μοναδική, επειδή εστιάζει στις αλλαγές στην ποιότητα του αέρα σε εσωτερικό χώρο σε πραγματικό χρόνο και που συμβαίνει στο ενεργό styling των μαλλιών.

Η Nusrat Jung, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά.

Οι ερευνητές έστησαν ένα καλά αεριζόμενο μικρό σπίτι όπου οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν τα προϊόντα μαλλιών και styling.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας styling μαλλιών, οι ερευνητές μετρούσαν σε πραγματικό χρόνο τις εκλύσεις VOCs, περιλαμβανομένων των cVMS, που συνήθως βρίσκονται σε πολλά προϊόντα περιποίησης μαλλιών.

Tα αποτελέσματα από φασματομετρία μάζας έδειξαν ταχείες αλλαγές στη χημική σύνθεση του εσωτερικού αέρα, με τα cVMS να είναι τα κύρια VOCs που εντοπίστηκαν.

Τα επίπεδα έκλυσης φάνηκε να επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, όπως είδος προϊόντος, μάκρος μαλλιών και το είδος και τη θερμοκρασία του προϊόντος styling.

Μακρύτερα μαλλιά και υψηλότερες θερμοκρασίες οδηγούσαν σε υψηλότερα επίπεδα VOC.

Υπολογίστηκε ότι η πιθανή καθημερινή εισπνοή ενός cVMS, του D5, από άνθρωπο, θα μπορούσε να φτάνει και τα 20 mg.

Αν και η έρευνα έδειξε ότι η ενργοποίηση εξαερισμού μπορεί να απομακρύνει αποτελεσματικά το μεγαλύτερο μέρος των χημικών ουσιών μετά από ρουτίνα περιποίησης μαλλιών, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτή η πρακτική θα μπορούσε να επηρεάσει την εξωτερική ποιότητα αέρα σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές.

Οι ερευνητές τονίζουν την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω έρευνες για την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης βλάβης στη υγεία από την έκθεση στα σιλοξάνια.

Η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία του να ληφθεί υπόψη ο πιθανός κίνδυνος που συνδέεται με τη χρήση προϊόντων περιποίησης μαλλιών και την ανάγκη σωστού εξαερισμού όταν χρησιμοποιούνται σε κλειστούς χώρους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Environmental Science & Technology.

Πηγές:
Environmental Science & Technology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία