Με 30% ως 40% των οργανικών θέσεων να είναι κενές σε νοσηλευτικό, διοικητικό, παραϊατρικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό, λειτουργεί το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, το Ιπποκράτειο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Αυτό υποστηρίζει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, που κάλεσε τους εργαζόμενους σε κινητοποίηση και συμβολικό αποκλεισμό της βόρειας πύλης του, το πρωί της Τρίτης.

Όπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι, σε ένα Γενικό Νοσοκομείο που ενσωματώνει στην πράξη άλλα δύο νοσοκομεία - ένα Παιδιατρικό (με 2 Παιδιατρικές κλινικές. Παιδοχειρουργική. ΜΕΘ Παίδων, Παιδοογκολογικό. Παιδοψυχιατρικό, Αναπτυξιολογικό Κέντρο), και ένα Γυναικολογικό (2 Μαιευτικές 2 Νεογνολογικές), καθώς και ένα Μεταμοσχευτικό Κέντρο, υπήρξε περαιτέρω ανάπτυξη στη διάρκεια της πανδημίας, ουσιαστικά με το υπάρχον προσωπικό χωρίς καμία αναμόρφωση του οργανισμού.

"Κάναμε νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Είχαμε 8 κρεβάτια, τα κάναμε 38 και πολύ καλά κάναμε. Ήρθε επικουρικό προσωπικό και με τους παλιούς στελεχώθηκε η Μονάδα. Τώρα όμως αυτά τα παιδιά, είτε φεύγουν σχολικοί νοσηλευτές, είτε τελειώνουν οι συμβάσεις τους, είτε πετυχαίνουν στους διαγωνισμούς τους άλλους και αρχίζουμε να είμαστε σταθερά μειούμενοι», ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου, Γιώργος Δόντσιος, προσθέτοντας πως «από τα 38 κρεβάτια σήμερα δουλεύουν τα 28, λόγω έλλειψης προσωπικού".

Παράλληλα, το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο που δημιουργήθηκε λειτουργεί με αποσπασμένους χειριστές. "Έχουν βγει προκηρύξεις, οι οποίες όμως θα βγουν άγονες, γιατί δεν πρόκειται να ρθει ακτινολόγος να δουλέψει με τον εισαγωγικό μισθό που του δίνουν και να κάνει δέκα εφημερίες το μήνα".

Το ΕΣΥ δεν είναι πλέον ελκυστικό

Η περίοδος που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολη για τη δημόσια υγεία, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο, καθώς "καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλες τις παθογένειες του συστήματος υγείας  με τρεις χιλιάδες λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρυσι", ενώ συνεχίζεται το κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών από το ΕΣΥ λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και λόγω των χαμηλών αμοιβών.

"Ένα Ε.Σ.Υ. που δεν είναι πια ελκυστικό για τους επαγγελματίες Υγείας. Δεν μπορείς να προσελκύσεις υγειονομικό προσωπικό με μισθό χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

"Ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση προγραμματισμός για 6,5 χιλιάδες προσλήψεις για το έτος 2024. Δεν υποτιμούμε καμία πρόσληψη αλλά επισημαίνουμε ότι με τους ρυθμούς που εκδίδει αποτελέσματα το ΑΣΕΠ αυτές θα γίνουν σε τέσσερα με πέντε χρόνια. Όπως συνέβη και με την προκήρυξη του 2019", σημειώνεται.

Το Σωματείο υποστηρίζει πως τα νοσοκομεία δεν θα ενισχυθούν με νέους νοσηλευτές καθότι συμβασιούχοι που ήδη εργάζονται, είναι επιτυχόντες του διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχαν με αυξημένη μοριοδότηση. "Έχουμε ανακύκλωση δηλαδή του ίδιου προσωπικού και το ίδιο αναμένεται να γίνει και στη νέα προκήρυξη".

300 αποχωρήσεις κάθε μήνα πανελλαδικά

Εν τω μεταξύ, στα νοσοκομεία πανελλαδικά - συνεχίζει η ανακοίνωση - αποχωρούν περίπου 300 υπάλληλοι κάθε μήνα. Όπως καταλαβαίνουμε δεν πρόκειται να καλυφθούν τα κενά με δεδομένο ότι δεν προσλαμβάνονται πια συμβασιούχοι εργαζόμενοι λόγω δημοσιονομικών περιορισμών.

Για αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να μονιμοποιηθούν οι 20.000 συμβασιούχοι που υπηρετούν στο ΕΣΥ με νομοθετική ρύθμιση καθότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και υπάρχει σχετική δέσμευση από τον πρωθυπουργό της χώρας.

Στα νοσοκομεία εργάζονται επί έξι έτη με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων συνάδελφοι με το πρόγραμμα των 4.000 μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ και πολλοί από αυτούς μάλιστα με άνιση μισθολογική αντιμετώπιση.

Το Υπουργείο Υγείας εάν επιθυμεί το προσωπικό αυτό να παραμείνει στα νοσοκομεία, να τους εντάξει στο επικουρικό προσωπικό και να σταματήσει να συνεχίζεται αυτή η διαχρονική άδικη αντιμετώπισή τους.

Μας δόθηκε η υπόσχεση ότι θα εκδοθεί σύντομα εγκύκλιος από το υπουργείο Υγείας που θα σταματήσει τους διαγωνισμούς ΣΟΧ και θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

Σε δέκα μέρες κινδυνεύουμε να χάσουμε 890 ειδικευόμενους νοσηλευτές, γεγονός που θα οδηγήσει σε κατάρρευση τα νοσοκομεία. Είναι επιτακτική ανάγκη η ανανέωση των συμβάσεών τους.

Συνεχίζουμε και διεκδικούμε την ένταξή μας στα ΒΑΕ. Όλες οι απαραίτητες μελέτες και προτάσεις βρίσκονται στα γραφεία των υπουργείων. Όλα τα παραπάνω έχουν τεθεί από την ΠΟΕΔΗΝ στον νέο υπουργό Υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ
Μεγιστάνες επενδύουν τεράστια ποσά στην αντιγήρανση - Θέλουν να ζήσουν περισσότερο
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Προκαλεί αύξηση βάρους;