Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ επανέρχεται και αναδεικνύει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του το νοσοκομείο, με κυριότερο τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.

Μόνο στη Νοσηλευτική Υπηρεσία, όπως αναφέρει το Σωματείο σε ανακοίνωσή του, η κάλυψη των οργανικών θέσεων βρίσκεται στο 62%. Αποχώρισαν τον τελευταίο χρόνο 30 εργαζόμενοι λόγω συνταξιοδότησης και επίκειται ως τον Ιανουάριο η αποχώρηση άλλων 15. Με έγγραφα της, του Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, η Νοσηλευτική Υπηρεσία επισημαίνει τις τραγικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για προσλήψεις μεγάλου αριθμού νοσηλευτών μόνο 4 καινούργιοι εργαζόμενοι ήρθαν στο ΑΧΕΠΑ τον τελευταίο χρόνο από τους οποίους οι 2 με ελαστικές μορφές εργασίας.

Στα νοσηλευτικά τμήματα οφείλονται χιλιάδες ρεπό και κανονικές άδειες.

Ο μέσος όρος ηλικίας του μόνιμου προσωπικού ξεπερνάει τα 55 έτη και με πολλά προβλήματα υγείας.

Μέρος του προσωπικού απασχολείται σε αλλότρια καθήκοντα αποδυναμώνοντας έτσι περισσότερο τα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα.

Σύμφωνα με έγγραφα της Διοικητικής Υπηρεσίας από τις 42 θέσεις ΠΕ καλύπτονται οι 37, από τους 17 εργαζόμενους ΤΕ οι μισοί έχουν μετακινηθεί στην ΥΠΕ και από τις 90 θέσεις ΔΕ οι 50 είναι κενές. Η λειτουργία της Τεχνικής Υπηρεσίας ουσιαστικά στηρίζεται σε εξωτερικά συνεργία με εργολαβικούς εργαζόμενους και απευθείας αναθέσεις.

Στο ήδη αποδυναμωμένο Παραϊατρικό τμήμα μόνο τον τελευταίο χρόνο έφυγαν 12 άτομα λόγω συνταξιοδότησης. Μεγάλες ελλείψεις σε Χειριστές και Εμφανιστές του Ακτινολογικού, σε Τεχνολόγους Ιατρικών Εργαστηρίων, ΔΕ Παρασκευαστές και σε Φυσικοθεραπευτές.

Το εξουθενωμένο προσωπικό του νοσοκομείου, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ξεπέρασε τον εαυτό του για να στηρίξει το Ε.Σ.Υ. την περίοδο της πανδημίας και καθημερινά αγωνίζεται κάτω από δύσκολες συνθήκες αμείβεται με χαμηλούς μισθούς, και χαμηλή αποζημίωση των υπερωριών του . Όλα αυτά παρά την συνεχόμενη, αύξηση του κόστους διαβίωσης.

Ο νέος άδικος τρόπος απονομής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και ο αποκλεισμός από αυτό ειδικοτήτων έχει δημιουργήσει αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Η μεγάλη υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου οδηγεί σε συνεχείς τροποποιήσεις του προϋπολογισμού του με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι ανακαινίσεις κλινικών και μονάδων και η αγορά του ιατροτεχνικού εξοπλισμού δυστυχώς γίνονται μόνο όταν υπάρξουν δωρεές από ιδιώτες. Το νοσοκομείο ιδιωτικοποιείται με γρήγορους ρυθμούς με παράδοση υπηρεσιών σε ιδιώτες με απευθείας αναθέσεις.

Απουσία πολλών ειδικοτήτων π.χ. Εργοθεραπευτών , Λογοθεραπευτών.

Όλα αυτά σε ένα νοσοκομείο που καλείται να εξυπηρετήσει ένα τεράστιο αριθμό πολιτών οδηγεί σε μεγάλες λίστες αναμονής στα χειρουργεία και σε μεγάλη αναμονή για ραντεβού στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία με χρέωση της κλήσης μάλιστα στον πολίτη μετά και την ανάθεση του τηλεφωνικού κέντρου σε ιδιώτη.

Ο μεγάλος όγκος παθολογικών περιστατικών που δέχεται το νοσοκομείο οδηγεί σε φιλοξενίες παθολογικών περιστατικών σε κλινικές άλλων ειδικοτήτων, μπλοκάροντας με αυτό τον τρόπο την εξυπηρέτηση των περιστατικών και τον προγραμματισμό των χειρουργείων των κλινικών αυτών.

Αιτήματα

Παρά τις δύσκολες συνθήκες εργασίας των υγειονομικών, τις προεκλογικές εξαγγελίες και τη θετική γνωμοδότηση των αρμόδιων επιτροπών η πλήρη ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ αποτελεί άπιαστο όνειρο.

Απαιτούμε :

  • Άμεσες γενναίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
  • Μονιμοποίηση του προσωπικού του ΟΑΕΔ το οποίο για χρόνια εργάζεται χωρίς επιδόματα και μισθολογική ωρίμανση και του επικουρικού που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
  • Στήριξη του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης του νοσοκομείου.
  • Αύξηση μισθών και επιδομάτων.
  • Πλήρη ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ.
  • Ως εργαζόμενοι και ως πολίτες απαιτούμε ένα πραγματικά ισχυρό, σύγχρονο, δημόσιο, αξιοπρεπή και λειτουργικό νοσοκομείο για όλους, με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
7 συμβουλές για τη φροντίδα του εκζέματος
Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός HTA παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα
Εξετάσεις για τη γήρανση του ανοσιακού συστήματος στο "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης