Ο Μιχάλης Νικολάου, που συμμετείχε στο  6ο Healthcare Transformation αναφερόμενος στις νέες μορφές ιατρικής φροντίδας, τόνισε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα παζλ και τα κομμάτια που λείπουν για να συμπληρώσουν την εικόνα του ογκολογικού ασθενή είναι αρκετά. Αρα δεν μπορεί να υπάρξει μία απάντηση στο τι πραγματικά σήμερα λείπει από τον ασθενή και το σύστημα.

Επιγραμματικά, αναφέρθηκε σε κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, όπως είναι 

-η έλλειψη ποιοτικών υπηρεσιών υγείας,

- η έλλειψη συντονισμού, δηλαδή κάποιος από το εύρημα μέχρι τη θεραπεία αργεί πολύ

- ότι τα νοσοκομεία δεν επικοινωνούν, δεν διασυνδέονται μεταξύ τους, δηλαδή κάποιος που είναι σε μία επαρχιακή πόλη δεν μπορεί να συμμετάσχει εύκολα σε ένα ογκολογικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα η θεραπεία που θα του προταθεί ή θα του γίνει να μην είναι και η κατάλληλη.

Αρα κατά τον ίδιο, τα προβλήματα είναι πολλά και αυτά που αναφέρθηκαν είναι από την πλευρά των ασθενών. Ομοίως, τόνισε, πολλά είναι και τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γιατροί με τη δική του ειδικότητα, όπως η επαγγελματική εξουθένωση που είναι πολύ υψηλά. Χαρακτηριστικά ανέφερε "ότι είμαστε πολλοί λίγοι. Ως αντιπρόεδρος στην ΕΟΠΕ, είμαστε μόνο 390 μέλη με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει με έναν καρκίνο, που αυτή τη στιγμή είναι η πρώτη αιτία στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο. Εχουμε πάρα πολλά θέματα με τη συνταγογράφηση, όπου μπορεί να καθυστερήσει πάρα πολύ η έγκριση κάποιου φαρμάκου μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής προέγκρισης και πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών με αποτέλεσμα να χάνεται το θεραπευτικό "παράθυρο’’ για τον ασθενή.

Παράλληλα, υπάρχουν πολλά προβλήματα από την πλευρά των νοσοκομείων αλλά και της πολιτείας. Οπως υποχρηματοδότηση όλων των δομών και ότι έχουν γεράσει πια όλες οι δομές. Αυτή τη στιγμή, το Ελπίς βάζει νερά από τις στέγες. 

Η υγεία ήταν ο μεγάλος ασθενής της οικονομικής κρίσης και τώρα πλέον έχουμε ένα εθνικό σύστημα υγείας  που έχει γεράσει και δεν καλύπτει τις ανάγκες κανενός -ούτε των ασθενών ούτε των εργαζομένων. Υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση ότι πρέπει να αλλάξει σελίδα. 

Αναφερόμενος στο Μητρώο ογκολογικών ασθενών, τόνισε ότι αυτή τη φορά είμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην πραγμάτωσή του. Ομως, όπως επεσήμανε, αυτό δεν θα πρέπει να μείνει κενό γράμμα, τόσο από την πλευρά της ΕΟΠΕ, όσο και από την πλευρά των υπολοίπων που συσχετίζονται με το μητρώο, όπως οι αιματολόγοι, οι παθολογοανατόμοι. Είναι πλέον παραδοτέα η εργασία που έπρεπε να γίνει, τονίζοντας ότι και ο ίδιος συμμετείχε στην ομάδα εργασίας. Πλέον ,την εργασία την έχει το Υπουργείο Υγείας και μένει να κάνει τα επόμενα βήματα. Η αίσθησή του είναι ότι οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι , οπότε εκτιμά ότι σύντομα θα υπάρχουν αποτελέσματα, ενώ αναφέρθηκε και στο καλό προηγούμενο ότι υπάρχει το Μητρώο των παιδιατρικών ασθενών. 

Από την άλλη, όμως πλευρά, επεσήμανε ότι αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί πριν μερικά χρόνια με το ΚΕΛΠΝΟ και το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, το οποίο κατανάλωσε ένα οικονομικό κεφάλαιο που υπήρχε και μετά έκλεισε, γιατί δεν υπήρχαν άλλοι πόροι.

Ενα σημαντικό στοιχείο στα Μητρώα που πρέπει να προσέξουμε, υπογράμμισε ο ίδιος, είναι το ποιοι θα κάνουν τις καταγραφές, γιατί αν αυτό είναι ένα ακόμη βάρος για τον γιατρό τότε μπορεί να πέσει η ποιότητα.  

Πρέπει να εστιάσουμε στην ποιότητα. Ο στόχος δεν είναι πώς όλοι θα πάρουν την υπηρεσία αλλά πόσο ποιοτική υπηρεσία θα δώσουμε. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει σύντονα η χώρα, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, είναι το δημογραφικό. Οι μελέτες λένε ότι μέχρι το 2050, το 12% των ανθρώπων θα είναι πάνω από 100 χρονών. Η πιθανότητα δε να εμφανίσει κάποιος καρκίνο, σύμφωνα πάλι με μελέτες, είναι πάνω από τα 65 έτη. 

Αυτό σημαίνει ότι όσο γερνά ο πληθυσμός θα έχουμε αυξημένη ανάγκη από δομές υγείας. Από την άλλη, έχουμε λίγες, γερασμένες δομές, ενώ έχουμε και υποστελεχωμένο ΕΣΥ.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο ΟΙΚΟΘΕΝ αλλά και τις εφαρμογές που βγάζουν τις υπηρεσίες πιστοποιημένες,  επαναλήψιμες και αξιολογήσιμες στο σπίτι, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια σανίδα σωτηρίας. Γιατί σκεφτείτε, είπε χαρακτηριστικά, πόσο κοστίζει να χτίσουμε, να επανδρώσουμε και να στελεχώσουμε ένα καινούργιο νοσοκομείο για να καλύψει μια σύντομη ανάγκη υγείας, ενώ από την άλλη μπορούμε να βγάλουμε ομάδες έξω για να διαχειριστούν τα θέματα υγείας. 

Στο πλαίσιο αυτό, επικεντρώθηκε στο ασθενοκεντρικό πρόγραμμα ΟΙΚΟΘΕΝ : Σύμφωνα με τα λεγόμενά του "Εμείς με το ΟΙΚΟΘΕΝ βγάλαμε έξω το αμιγώς νοσοκομειακό φάρμακο της Α1 κατηγορίας που έχει την οδηγία πάνω μόνο για νοσοκομειακή χρήση στο σπίτι. Και αυτό δεν ήταν καθόλου απλό. Μολονότι το έργο από εμάς ήταν έτοιμο τον Νοέμβριο του 2021 καταφέραμε να το ξεκινήσουμε τον 6ο του 2023". Ομως, ο ίδιος πιστεύει, ότι αν βρεθεί το Momentum και οι άνθρωποι που θα συνεργαστούν ομαδικά πέρα από εγωισμούς, τότε ναι, μπορούν να γίνουν θαύματα και στη χώρα μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας