Ένα φάρμακο που σταματά τη μόλυνση από τον ιό HIV έχει αποδειχθεί ότι είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική προληπτική θεραπεία σε πραγματικές συνθήκες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας σε 24.000 άτομα που το έλαβαν σε όλη την Αγγλία, έχουν χαρακτηριστεί ως "καθησυχαστικά" και χιλιάδες άνθρωποι λαμβάνουν ήδη την προληπτική θεραπεία (PrEP) μέσω κλινικών σεξουαλικής υγείας.

Η φιλανθρωπική οργάνωση για τον HIV, το Terrence Higgins Trust, θέλει ευκολότερη πρόσβαση στο φάρμακο, καθώς πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, δεν γνωρίζουν την ύπαρξή του.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), η οποία ηγήθηκε της Δοκιμής Επιπτώσεων PrEP με το Νοσοκομείο Chelsea and Westminster NHS Foundation Trust, ανακοίνωσε ότι ήταν η μεγαλύτερη σε πραγματικές συνθήκες μελέτη του είδους της.

Με χρηματοδότηση από το βρετανικό ΕΣΥ (NHS England), πραγματοποιήθηκε σε 157 κλινικές σεξουαλικής υγείας σε όλη την Αγγλία μεταξύ Οκτωβρίου 2017 και Ιουλίου 2020.

Η μελέτη βρήκε τη χρήση του PrEP, επίσης γνωστής ως προφύλαξη πριν από την έκθεση. Μείωσε τις πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό HIV κατά περίπου 86% όταν χρησιμοποιείται στην καθημερινή ζωή - λαμβάνοντας υπόψη την ασυνεπή ή εσφαλμένη χρήση. Κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το φάρμακο είναι 99% αποτελεσματικό.

Ο δρ John Saunders, σύμβουλος σεξουαλικής υγείας και HIV που εργάστηκε στη μελέτη, δήλωσε:

"Αυτή η δοκιμή απέδειξε περαιτέρω την αποτελεσματικότητα του PrEP στην πρόληψη της μετάδοσης του HIV και, για πρώτη φορά, έδειξε την προστατευτική δράση που αναφέρθηκε από προηγούμενες δοκιμές. αλλά σε κλίμακα και παρέχεται μέσω συνήθων υπηρεσιών σεξουαλικής υγείας στην Αγγλία".

Η φιλανθρωπική οργάνωση Terrence Higgins Trust για τον HIV χαιρέτισε τη δημοσίευση της μελέτης, αλλά είπε ότι πρέπει να γίνουν "περισσότερα" για να αυξηθεί η πρόσβαση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με το φάρμακο, ιδιαίτερα μεταξύ ορισμένων μειονοτικών ομάδων.

Δημ.Κ.

Πηγές:
BBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου