Νέες οδηγίες για πρόληψη εγκεφαλοπάθειας από φάρμακα (κυρίως αποσυμφορητικά) που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη, εξέδωσαν σήμερα οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση για τον ίδιο θέμα τον περασμένο Φεβρουάριο. Η ψευδοεφεδρίνη είναι ένα διεγερτικό που χρησιμοποιείται συχνά ως αποσυμφορητικό σε άτομα που έχουν κρυολόγημα ή αλλεργίες.

Η επιτροπή ασφάλειας του Οργανισμού (PRAC) ανακοίνωσε σήμερα επιπλέον μέτρα για ελαχιστοποίηση του κινδύνου συνδρόμου οπίσθιας αναστρέψιμης εγκεφαλοπάθειας (PRES) και συνδρόμου αναστρέψιμης εγκεφαλικής αγγειοσύσπασης (RCVS).

Είναι σπάνιες καταστάσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν μειωμένη παροχή αίματος στον εγκέφαλο, προκαλώντας δυνητικά σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, τα συμπτώματα του PRES και του RCVS συνήθως υποχωρούν.

Φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση που είναι σοβαρή ή μη ελεγχόμενη (που δεν αντιμετωπίζεται ή ανθεκτικά στη θεραπεία) ή με σοβαρή οξεία (αιφνίδια) ή χρόνια (μακροχρόνια) νεφρική νόσο ή ανεπάρκεια.

Οι επαγγελματίες Υγείας καλούνται να συμβουλεύουν τους ασθενείς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα αμέσως και να αναζητήσουν θεραπεία εάν εμφανίσουν συμπτώματα PRES ή RCVS, όπως σοβαρή κεφαλαλγία με ξαφνική έναρξη, αίσθημα αδιαθεσίας, εμετό, σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις και οπτικές διαταραχές.

Οι συστάσεις ακολουθούν την εξέταση όλων των διαθέσιμων στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων ασφάλειας μετά την κυκλοφορία, τα οποία έδειξαν ότι η ψευδοεφεδρίνη σχετίζεται με κινδύνους PRES και RCVS.

Οι πληροφορίες προϊόντος για όλα τα φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη θα επικαιροποιηθούν, ώστε να περιλαμβάνουν τους κινδύνους που αφορούν το PRES και το RCVS και τα νέα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Περισσότερες πληροφορίες από τον ΕΜΑ είναι διαθέσιμες στον παρόντα σύνδεσμο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας