Οι πέτρες στα νεφρά δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορούμε να προλάβουμε 100%. Υπάρχουν όμως ορισμένα βήματα που μπορούμε να πάρουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο. Ο καλύτερος τρόπος είναι να πίνουμε καθημερινά πολύ νερό, καθώς και να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και να μειώσουμε την πρόσληψη αλατιού, ζωικής πρωτεΐνης και τα οξαλικά.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορούμε να ρυθμίσουμε;

Πρέπει να πίνουμε πολύ νερό

Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε τον σχηματισμό πετρών στα νεφρά. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πέτρες αυτές είναι συστατικά των ούρων που δεν χρειαζόμαστε. Όταν δεν υπάρχει αρκετό υγρό στα ούρα μας, αυτά τα συστατικά μπορούν να δημιουργήσουν κρυστάλλους.

Περιορίζουμε τις τροφές με οξαλικά

Είναι συστατικά που βρίσκουμε στις φυτικές τροφές, και δένονται στο ασβέστιο. Αν δεν υπάρχει αρκετό ασβέστιο, θα καταλήξουν στα ούρα και μπορεί να δημιουργήσουν πέτρα. Αυτός είναι και ο πιο κοινός τύπος πέτρας στα νεφρά. Τα βρίσκουμε στα φιστίκια, στο σπανάκι, στο μαύρο τσάι, στο τόφου και στις γλυκοπατάτες.

Μειώνουμε το αλάτι

Το αλάτι σε υπερβολικές ποσότητες πρέπει να φύγει μέσω των ούρων. Που σημαινει ότι όσο προσπαθεί ο οργανισμός μας να το αποβάλει, θα πάρει μαζί του και ασβέστιο, με αποτέλεσμα να αυξάνονται πάλι τα οξαλικά.

Λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες ασβεστίου από την διατροφή μας

Αυτό θα μας βοηθήσει να διώχνουμε περισσότερα οξαλικά από το σώμα μας - πέρα από τα πολύ σημαντικά οφέλη που έχει για την υγεία μας. Είναι προτιμότερο να το λαμβάνουμε από την διατροφή μας, και θα το βρούμε στο γάλα και τα γαλακτοκομικά, στις σαρδέλες κονσέρβα (αν τις φάμε με τα κόκαλά τους), σε πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο και η λαχανίδα, και σε ορισμένα δημητριακά που είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο.

Μειώνουμε τη ζωική πρωτεΐνη

Δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε χορτοφαφική διατροφή, αλλά είναι καλή ιδέα να λαμβάνετε ένα μεγάλο μέρος της πρωτεΐνης σας από φυτικές πηγές ή από ψάρι. Η μεγάλη ποσότητα ζωικής πρωτεΐνης θα αυξήσει το ουρικό οξύ στον οργανισμό.

Δεν το παρακάνουμε με τη βιταμίνη C

Τις περισσότερες φορές αυτό θα γίνει λόγω κατάχρησης συμπληρωμάτων, αλλά όταν το σώμα μας λαμβάνει υπερβολικές ποσότητες αυτής της απαραίτητης βιταμίνης, πρέπει αναγκαστικά να "πετάξει" όση περισσεύει, και αυτή είναι μια διαδικασία που συμβαίνει στα νεφρά και δημιουργεί οξαλικά.

Ρυθμίζουμε την αρτηριακή μας πίεση

Η υπέρταση είναι στενά συνδεδεμένη με τις πέτρες στα νεφρά. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι εντελώς ξεκάθαρος, αλλά οι έρευνες που έχουν γίνει επί του θέματος έδειξαν ότι οι άνθρωποι με υπέρταση έχουν μεγαλύτερη έκκριση ουρικού οξέος, ασβεστίου και οξαλικών στα ούρα τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου