Την ελληνική εταιρεία βιοτεχνολογίας ResQ Biotech επέλεξε για να επενδύσει ο γνωστός ‘επενδυτικός άγγελος’ και συνιδρυτής της Google Maps, Lars Rasmussen. Ο Δανός επιχειρηματίας που θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους μηχανικούς λογισμικού στον κόσμο, επικεντρώνεται στον κλάδο των deep-tech startups και επενδύει και σε νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της υγείας, όπως η ResQ Biotech.

Η ResQ Biotech είναι μια εταιρεία-τεχνοβλαστός του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), η οποία ιδρύθηκε το 2019 στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών και κατέχει Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ” στη Βάρη Αττικής. Η εταιρεία εφαρμόζει καινοτόμες βιοτεχνολογικές προσεγγίσεις για την ανακάλυψη και προκλινική ανάπτυξη φαρμάκων κατά ασθενειών προβληματικής αναδίπλωσης πρωτεϊνών. Πρόκειται για ασθένειες που προκαλούνται επειδή ορισμένες πρωτεΐνες μέσα στο σώμα μας αποκτούν προβληματική αναδίπλωση - με απλά λόγια είναι λίγο «τσαλακωμένες», και περιλαμβάνουν ένα πλήθος παθογόνων καταστάσεων που επηρεάζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως όπως είναι η νόσος Alzheimer, η νόσος Parkinson, η πλάγια μυοτροφική σκλήρυνση, η κυστική ίνωση, η συστημική αμυλοείδωση κ.ά.

Η τεχνολογική πλατφόρμα της ResQ Biotech βασίζεται σε τροποποιημένα βακτήρια που λειτουργούν ως μια αυτόνομη, ζωντανή πλατφόρμα ανακάλυψης ενώσεων-‘οδηγών’ με εν δυνάμει θεραπευτικές ιδιότητες εναντίον μια σειράς ασθενειών προβληματικής αναδίπλωσης πρωτεϊνών. Τα πρώτα μόρια-δυνητικά φάρμακα που αναπτύσσει η ResQ Biotech αυτή τη στιγμή είναι μικρά κυκλικά πεπτίδια που στοχεύουν την πλάγια μυοτροφική σκλήρυνση.

Η επένδυση του Lars Rasmussen είναι η δεύτερη ιδιωτική χρηματοδότηση στην εταιρεία μετά από αυτή της Blue Dome Capital το 2022. Ο Επιστημονικός συνιδρυτής της εταιρείας, Δρ. Γεώργιος Σκρέτας, Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοκαινοτομίας του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ” και Συνεργαζόμενος Ερευνητής του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας του ΕΙΕ δήλωσε: «Καλωσορίζουμε τον Lars Rasmussen στην ομάδα της ResQ Biotech. Ο Lars είναι μια εξέχουσα φυσιογνωμία της παγκόσμιας καινοτομίας, το έργο του οποίου έχει επηρεάσει θετικά την καθημερινή ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Αποτελεί τεράστια πηγή έμπνευσης για εμάς. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για τη ResQ Biotech που πίστεψε στην ομάδα και στο όραμά μας. Ο στόχος της εταιρείας μας είναι να συνεισφέρουμε στην βελτίωση της ζωής των ασθενών μέσω της ανακάλυψης νέων θεραπειών. Η συνεργασία μαζί του μας κάνει ακόμα πιο δυνατούς και μας δίνει αισιοδοξία για το ότι η σκληρή ομαδική δουλειά που αποσκοπεί στην αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων της βιοτεχνολογίας μπορεί να αποφέρει –στο σχετικά εγγύς μέλλον- λύσεις σε αυτές τις τεράστιες προσκλήσεις για την υγεία και την κοινωνία».

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2020, το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Nature  επέλεξε τη ResQ Biotech ανάμεσα στις πιο συναρπαστικές εταιρείες-τεχνοβλαστούς από όλον τον κόσμο στο πλαίσιο του διαγωνισμού καινοτομίας “The Spinoff Prize 2020” που συνδιοργανώνει με την φαρμακευτική εταιρία Merck. Επιπλέον, η ResQBiotech ήταν η νικήτρια των διαγωνισμών καινοτόμου επιχειρηματικότητας MIT Enterprise Forum Greece 2020 και MIT Global startup Workshop 2023.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ
Μεγιστάνες επενδύουν τεράστια ποσά στην αντιγήρανση - Θέλουν να ζήσουν περισσότερο
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Προκαλεί αύξηση βάρους;