Φανταστείτε να βλέπετε κάποιον να φταρνίζεται ή να μη φαίνεται καλά και στη συνέχεια αισθανθείτε ότι το σώμα αρχίζει να αντιδρά σαν να είστε και εσείς άρρωστοι. Αυτό δεν είναι ιδέα σας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Chapman University.

Η έρευνα, με επικεφαλής την Dr. Patricia Lopes, δημοσιεύτηκε στο Functional Ecology και συζητήθηκε περαιτέρω στο  Trends in Ecology & Evolution.

Η ερευνήτρια αναφέρει ότι η έρευνα έδειξε κάτι ενδιαφέρον. Ότι οι λοιμώξεις επηρεάζουν περισσότερους από τον άρρωστο. Μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στο σώμα και τη συμπεριφορά άλλων που βρίσκονται γύρω του ακόμα και αν δεν είναι πραγματικά άρρωστοι.

Όταν κάποιος νοσήσει από λοίμωξη, το ανοσοποιητικό του αυξάνει ταχύτητα. Αυτή η ανοσιακή απόκριση μπορεί να προκαλέσει αλλαγές όχι μόνο στην περιοχή της λοίμωξης αλλά και σε όλο το σώμα. Και αυτές οι αλλαγές δεν επηρεάζουν μόνο τον άρρωστο αλλά μπορούν να επηρεάσουν και άλλους.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα είναι σχετικό με τα ζώα που κυοφορούν και το πώς η ανοσιακή απόκριση στην αρρώστια μπορεί να επηρεάσει τα μωρά τους.

Για παράδειγμα, αν μια μητέρα αρρωστήσει κατά την εγκυμοσύνη αυτό μπορεί να αλλάξει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού- ακόμα και τη συμπεριφορά του.

Ο οργανισμός είναι το σπίτι πολλών μικροσκοπικών οργανισμών, όπως βακτήρια, που δημιουργούν κοινότητες γνωστές ως μικροβίωμα. Όταν κάποιον μολυνθεί, ιδιαίτερα από σοβαρές νόσους όπως από τον ιό HIV, αυτό μπορεί να διαταράξει αυτές τις κοινότητες.

Η αλλαγή μπορεί να καταστήσει κάποιον πιο ευάλωτο σε άλλες λοιμώξεις –ακόμα και να επηρεάσει τη γενική του υγεία.

Η έρευνα έδειξε ότι απλώς βλέποντας κάποιον που είναι άρρωστος μπορεί να προκληθεί προστατευτική αντίδραση στο σώμα.

Αυτή η αντίδραση είναι ο τρόπος του σώματος να προετοιμαστεί να πολεμήσει πιθανές απειλές.

Ζωα που αλληλεπιδρούσαν με νοσούντες ενεργοποίησαν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και ακόμα άλλαξαν τον τρόπο παραγωγής αυγών. Είναι σαν να προσπαθεί το σώμα να προστατευτεί πριν νοσήσει.

Η συγκεκριμένη έρευνα ρίχνει φως στην πολύπλοκη αλληλεπίδραση και βοηθά να κατανοηθεί ότι η υγεία δεν είναι μόνο ατομικό θέμα αλλά αφορά περισσότερους.

Η ερευνήτρια αναφέρει ότι αυτή η έρευνα βοήθησε να αποκαλυφθεί ακόμα ένα επίπεδο της επίπτωσης των λοιμώξεων δείχνοντας ότι όταν κάποιος αρρωσταίνει, αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημά του αλλά πρόκειται για πολύπλοκη ιστορία που μπορεί να επηρεάσει την υγεία και τη συμπεριφορά πολλών άλλων.

 

Πηγές:
Functional Ecology 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη