Ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, δρ Άρης Αγγελής συμμετείχε στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Greek Economic Summit, στην ενότητα με τίτλο: "Fireside Chat: Towards a sustainable Pharmaceutical Market"».

Αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τις προτεραιότητες για ένα βιώσιμο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα, σημειώνοντας ότι η Υγεία αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, το φάρμακο χρειάζεται να αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό και όχι ως καθαρά εμπορικό αγαθό. Πρόκειται για μια «άσκηση» εξισορρόπησης των προτεραιοτήτων της πολιτικής υγείας με την ενίσχυση της βιομηχανικής πολιτικής, όπως σημείωσε.

Επιπλέον, τόνισε πως ως προς αυτή την κατεύθυνση, σημαντική είναι μια σειρά προτεραιοτήτων και πολιτικών που έχει θέσει και δρομολογεί το υπουργείο Υγείας, με τη χάραξη της νέας εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής, στηριζόμενης στις αρχές της διαφάνειας, της προβλεψιμότητας και της δικαιοσύνης, με αξιοποίηση των δεδομένων και αντίστοιχα με την αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ, που θα λειτουργήσει ευεργετικά για το οικοσύστημα της Υγείας και του Φαρμάκου.

Ταυτόχρονα, σημείωσε πως, η ενίσχυση του μηχανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (Health Technology Assessment - HTA), οδεύοντας προς την εναρμόνιση της χώρας με τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό ΗΤΑR, μαζί με μια σειρά μέτρων που καλύπτουν την προσφορά και τη ζήτηση του φαρμάκου, θα βοηθήσουν στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας εκτίμησε ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ελλείψεων μέσω των δράσεων του υπουργείου Υγείας, μαζί με την ενίσχυση της εποπτείας του φαρμάκου και η εμπέδωση της υγιούς επιχειρηματικότητας, μέσω επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη, θα αυξήσουν περαιτέρω την αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου και την επάρκεια του φαρμάκου στη χώρα.

Ο κ. Αγγελής έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας, ότι η φαρμακευτική πολιτική θα πρέπει να διασφαλίζει την ισότιμη και καθολική πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική περίθαλψη, αλλά με τρόπο που θα θωρακίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου