Ερευνητές του St Vincent's Institute of Medical Research (SVI) στη Μελβούρνη έδειξαν ότι φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να καταστείλει την εξέλιξη του διαβήτη τύπου 1.

Η πρώτη παγκοσμίως δοκιμή σε ανθρώπους  έδειξε ότι το φάρμακο baricitinib μπορεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα να διατηρήσει την παραγωγή ινσουλίνης του σώματος και να καταστείλει την εξέλιξη του διαβήτη τύπου 1 σε ανθρώπους που ξεκίνησαν αγωγή εντός 100 ημερών από τη διάγνωση.

Η σημαντική έρευνα δείχνει υποσχόμενη ως πρώτη του είδους της αγωγή που μετατρέπει τη νόσο για τον διαβήτη η οποία μπορεί να χορηγηθεί ως δισκίο.

Ο καθηγητής Kay δήλωσε ότι μέχρι τώρα άνθρωποι με διαβήτη τύπου1 εξαρτώνται από τη χορήγηση ινσουλίνης και η δοκιμή έδειξε ότι αν άρχιζαν αρκετά έγκαιρα μετά τη διάγνωση και ενώ οι συμμετέχοντες συνέχιζαν την αγωγή τους, διατηρείτο η παραγωγή της ινσουλίνης τους. Άνθρωποι στη δοκιμή που έλαβαν το φάρμακο baricitinib χρειάζονταν σημαντικά λιγότερη ινσουλίνη για την αγωγή τους.

Οι ερευνητές είναι πολύ αισιόδοξοι ότι αυτή η αγωγή θα γίνει κλινικά διαθέσιμη. Αυτό θα ήταν τεράστιο βήμα αλλαγής στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 1 και θεωρείται υποσχόμενη ως σημαντική βελτίωση στην ικανότητα ελέγχου της νόσου, δήλωσε η Helen Thomas.

Η τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή δοκιμή, ελεγχόμενη με placebo, του baricitinib, παρακολουθούσε τη γλυκόζη στο αίμα και την παραγωγή ινσουλίνης σε 91 συμμετέχοντες για ένα χρόνο. Από αυτούς, 60 έλαβαν  baricitinib και 31 έλαβαν placebo. Η ηλικία τους ήταν μεταξύ 10 και 30 ετών και άρχισαν τη δοκιμή εντός 100 ημερών από τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 1.

Οι συμμετέχοντες συνέχιζαν κατά τη διάρκεια της έρευνας με τη θεραπεία ινσουλίνης που τους είχε συνταγογραφηθεί. Οι ερευνητές παρακολουθούσαν την ημερήσια δόση ινσουλίνης των συμμετεχόντων, την ποσότητα ινσουλίνης που παρήγαγαν ενδογενώς, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τα επίπεδα
HbA1C.

Το Baricitinib χορηγείται για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Εκτιμάται ότι καταστέλλει την ανοσιακή απόκριση που δημιουργείται έναντι  των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη σε νεοδιαγνωσθέντες με διαβήτη τύπου 1 επιβραδύνοντας την έναρξη όλων των συμπτωμάτων της νόσου βελτιώνοντας τον έλεγχο της γλυκόζης και μειώνοντας την πιθανότητα για επιζήμιες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.

Πηγές:
New England Journal of Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη