Την υλοποίηση έργων ύψους άνω των 265 εκατ. ευρώ που βελτιώνουν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες επιβλέπει και συντονίζει η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), ως εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία παράλληλα μετέχει ενεργά σε σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα (φωτογραφία), τα έργα που χρηματοδοτούνται κυρίως με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, παίζουν καθοριστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Υγείας και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων των νοσοκομείων, με έμφαση στην υψηλή διαθεσιμότητα και ασφάλεια των δεδομένων. Η ψηφιοποίηση, άλλωστε, του τομέα της Υγειάς είναι ένας από τους στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Κυβέρνησης ευρύτερα.

Στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβάνονται:

  • Η ενοποίηση των Μητρώων που διατηρεί η ΗΔΙΚΑ στους τομείς της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, προϋπολογισμού 12,2 εκατ. ευρώ. Για το έργο αναμένεται σύντομα η υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
  • Ο ψηφιακός μετασχηματισμός για τη διαχείριση της περίθαλψης των ογκολογικών ασθενών, προϋπολογισμού 29,4 εκατ. ευρώ, με τον σχετικό διαγωνισμό να βρίσκεται σε διαδικασία κατακύρωσης.
  • Η ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, προϋπολογισμού 45,1 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον σχετικό έλεγχο.
  • Η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων των νοσοκομείων. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, προϋπολογισμού 139,5 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών.
  • Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος πρωτογενούς πρόληψης που θα αποτελεί το σημείο επικοινωνίας του πολίτη με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Το έργο είναι ενταγμένο στο ΤΑΑ, προϋπολογισμού 10,2 εκατ. ευρώ και θα προκηρυχθεί το νέο έτος.
  • Η αναβάθμιση του κέντρου διαχείρισης δεδομένων της ΗΔΙΚΑ, με προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου έχει ήδη ξεκινήσει.
  • Η εγκατάσταση συστήματος RIS PACS απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου, τα δύο από τα τρία lots, με συνολικό προϋπολογισμό 15,8 εκατ. ευρώ, υλοποιούνται. Το έργο αυτό είναι έργο γέφυρα ανάμεσα στο προηγούμενο και στο τρέχον πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Όπως επισήμανε η κα Τσούμα, η ΗΔΙΚΑ συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως είναι το MyHealth@EU που επιτρέπει στα 27 κράτη της Ε.Ε. να παρέχουν υψηλής ποιότητας διασυνοριακές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στους πολίτες τους, μέσω της απρόσκοπτης και ασφαλούς ανταλλαγής κλινικών εγγράφων.

  • Μετά την επιτυχία του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, η ΗΔΙΚΑ προχωρά στην υλοποίηση δύο ακόμα προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί για το συγκεκριμένο έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ.

Η ΗΔΙΚΑ, διακρίθηκε με το 1ο βραβείο «Global Innovation & Tech Excellence» στην κατηγορία των καινοτόμων λύσεων ηλεκτρονικής Υγείας. Το βραβείο συνιστά έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας του πληροφοριακού συστήματος που ανέπτυξε η ΗΔΙΚΑ για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού. Ένα γεγονός που αντανακλά την πολλή καλή δουλειά που έχει γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζει να γίνεται σε άψογη συνεργασία και με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου.

Παράλληλα, η ΗΔΙΚΑ φιλοξενεί στο h-cloud και συμμετέχει στο ηλεκτρονικό σύστημα με το οποίο θα παρακολουθείται η διακίνηση φαρμάκων στην ελληνική αγορά και το οποίο θα εντοπίζει εγκαίρως τυχόν ελλείψεις σε φάρμακα.

Σχετικά με την ΗΔΙΚΑ Α.Ε.

Η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. είναι Οργανισμός υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αντικείμενο την ανάπτυξη λογισμικού στις περιοχές της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Πρόνοιας. Μεταξύ άλλων, έχει την ευθύνη για τις εφαρμογές της άυλης συνταγογράφησης, του myHealth-app, του συστήματος διαχείρισης και διανομής των δωρεάν self-test. Οποιαδήποτε ανάπτυξη ψηφιακής λύσης σε αυτούς του τομείς σχεδιάζεται, υλοποιείται και συντηρείται από τα στελέχη της ΗΔΙΚΑ Α.Ε.

Πηγές:
ΗΔΙΚΑ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου