Ένα γονιδιωματικό σύμπλεγμα λοιμώξεων από το βακτήριο λιστέρια, έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια σε πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η λοίμωξη φαίνεται να έχει προκληθεί από έτοιμα προς κατανάλωση ψάρια.

Από τα 64 κρούσματα, τα 17 ήταν αναφέρθηκαν μεταξύ 2022 και 2023: ένα κρούσμα στην Αυστρία, ένα στο Βέλγιο, 8 κρούσματα στην Ιταλία, 6 στη Γερμανία και 1 στην Ολλανδία.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν χάσει τη ζωή τους από το συγκεκριμένο βακτήριο δέκα άτομα, εκ των οποίων δύο το 2019, πέντε το 2020 και από ένα το 2021, το 2022 και το 2023.

Η ανάλυση αλληλουχίας έδειξε την παρουσία του στελέχους αναφοράς σε δύο εργοστάσια επεξεργασίας στη Λιθουανία και σε σφραγισμένα προϊόντα ψαριών, κατά τη διάρκεια των ετών από το 2016 έως το 2023.

Μεταξύ 2022 και 2023, τα μολυσμένα προϊόντα ψαριών από αυτές τις δύο μονάδες επεξεργασίας είχαν φτάσει στις λιανικές αγορές στη Γερμανία και την Ιταλία, αλλά δεν υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με τη διανομή αυτών των προϊόντων στις άλλες χώρες που ανέφεραν κρούσματα (Αυστρία, Βέλγιο και Ολλανδία).

Η διακοπή της παραγωγής προϊόντων ψαριών σε ένα από τα δύο εργοστάσια επεξεργασίας είναι πιθανό να μειώσει τον κίνδυνο μολύνσεων, αλλά είναι πιθανό να εμφανιστούν νέα κρούσματα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα μεταξύ ανοσοκατασταλμένων και ατόμων ηλικίας άνω των 75 ετών, έως ότου όλες οι πηγές και οι χώροι μόλυνσης ελέγχονται κατάλληλα.

Τι είναι

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, η λιστερίωση είναι μια σοβαρή λοίμωξη (ζωονόσος), η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων από το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes (λιστέρια η μονοκυτταρογόνος).

Προκαλεί σοβαρή κλινική εικόνα στα νεογνά, στους ενήλικες με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα (οι έγκυες γυναίκες εκδηλώνουν ήπια νόσο).

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα