Οι Βίκινγκς έλυναν τα προβλήματα των δοντιών τους με τα χέρια τους; Νεα έρευνα έδειξε ότι αυτοί οι δυνατοί πολεμιστές είχαν οδυνηρούς πονόδοντους και προσπαθούσαν να τους γιατρέψουν  μόνοι τους. Ερευνητές στη Σουηδία πιστεύουν ότι τα στοιχεία δίνουν πληροφορίες για τη ζωή τους και τις πρώιμες προσπάθειες στην οδοντιατρική.

Η ανάλυση έδειξε ότι τα δόντια είχαν βλάβες και εκδορές, πράγμα που δείχνει ότι οι Βίκινγκς έκαναν προσπάθειες να μειώσουν τον πόνο χωρίς τη βοήθεια χειρουργού.

Το 2005, ανασκαφές στο Varnhem, της Σουηδίας, έφεραν στο φως χριστιανική εκκλησία με κοιμητήριο γεμάτο χιλιάδες τάφους Βίκινγκς από τον 10ο έως 12ο αιώνα μετά Χριστόν. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν κλινικές και ακτινολογικές εξετάσεις σε 2.300  δόντια 171 θανόντων.

Η Dr. Carolina Bertilsson του University of Gothenburg δήλωσε οτι περίπου μισοί από τους θανόντες που εξετάστηκαν είχαν τερηδόνα. Οι Βίκινγκς προσπαθούσαν και άλλες αγωγές στα δόντια, όπως σκάλισμα, και  έκαναν και προσπάθειες αντιμετώπισης λοιμώξεων σε αυτά.

Η έρευνα έδειξε ότι πάνω από το 60% των σκελετών ενηλίκων που εξετάστηκαν έδειχναν σημάδια φθοράς δοντιών, κυρίως στην επιφάνεια της ρίζας. Σε σκελετούς νεαρών δεν φάνηκαν τα ιδια θέματα.

Παρατηρήθηκαν επίσης άλλες παθολογίες, όπως λοίμωξη του δοντιού και ενδείξεις απώλειας δοντιών πριν τον θάνατο.  Υπήρχαν ενδείξεις ότι πολλά περιστατικά υπέφεραν από πονόδοντο λόγω τερηδόνας.

Επισης οι ερευνητές ανακάλυψαν περιστατικά γδαρσιμάτων στα δόντια που έγιναν με πρόθεση- κάτι που θεωρείται οτι έκαναν οι Βίκινγκς σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον πονόδοντο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE.

Πηγές:
PLoS ONE.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γονίδια οικογένειας από την Κολομβία ίσως "φρενάρουν" τη νόσο Alzheimer
Τι είναι οι ηλεκτρολύτες και σε ποιες τροφές τους βρίσκουμε
Περπάτημα: "Φάρμακο" κατά του πόνου στη μέση [μελέτη]