Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν παρατεταμένη γρίπη, ‘long flu’,παρόμοια πάθηση με τη long COVID.

Συχνά γίνεται σύγκριση μεταξύ γρίπης και COVID-19, ιδιαίτερα όσον αφορά κοινά συμπτώματα. Πρόσφατη έρευνα εντόπισε ακόμα μια ομοιότητα- τις παρατεταμένες  επιπτώσεις των 2 νόσων.

Η έρευνα του Washington University School of Medicine διαπίστωσε ότι άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν με γρίπη ενδεχομένως μπορεί να παρουσιάσουν παρατεταμένα προβλήματα υγείας ιδιαίτερα στους πνεύμονες και στους αεραγωγούς.

Επιπλέον η έρευνα έδειξε ότι στους 18 μήνες μετά τη νοσηλεία για γρίπη, οι ασθενείς είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου, προβλήματα με όργανα και νοσηλεία εκ νέου, κάτι που θυμίζει τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με  COVID-19.

Παρατηρήθηκε επίσης ότι ο κίνδυνος στην υγεία ήταν υψηλότερος μετά τους πρώτους μήνες της λοίμωξης.

Η νεα έρευνα δείχνει ότι και οι δυο ιοι μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνια νόσο αλλά ο κίνδυνος θανάτου και εξασθένησης της υγείας είναι υψηλότερες στην COVID-19.

Σημαντική διαφορά υπάρχει λόγω της φύσης των ιων. Της γρίπης κυρίως επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα  ενώ η COVID-19 βλάπτει πιθανόν και άλλα όργανα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν αρχεία βάσης δεδομένων του U.S. Department of Veterans Affairs, Περιλήφθηκαν  81.280 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 μεταξύ Μαρτίου 2020, και  30ης Ιουνίου 2022, και 10,985 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με γρίπη μεταξύ Οκτωβρίου 2015 και 28ης Φεβρουαρίου 2019.Αξιολογήθηκε η επίτπωση στην υγεία για 18 μήνες.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η λοίμωξη και νοσηλεία λόγω των 2 ιων αύξανε τον κίνδυνο νόσων με διαφορετικού βαθμού ένταση.

Ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 είχαν 68% αυξημένο κίνδυνο θεμάτων υγείας σε διάφορα συστήματα του οργανισμού, ενώ ασθενείς με γρίπη είχαν 6% αυξημένο κίνδυνο- κυρίως στο αναπνευστικό.

Η κύρια διαφορά ήταν ο κίνδυνος θνητότητας. Ασθενείς με COVID-19 είχαν  50 % περισσότερες πιθανότητες θανάτου έναντι ασθενών με γρίπη. Επιπλέον, ασθενείς με COVID-19 είχαν υψηλότερη πιθανότητα επανεισαγωγής και εισαγωγής σε ΜΕΘ

Για κάθε 100 ανθρώπους υπήρχαν 20 περισσότερες εισαγωγές και 9 περισσότερες εισαγωγές σε ΜΕΘ για COVID-19 έναντι της γρίπης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]