Αν το σκυλί σας ξύνεται ή γλείφεται συνεχώς, είναι πιθανό να υπάρχει κάποιος κακός λόγος από πίσω, όπως μια δερματική πάθηση. Αυτά είναι μερικά από τα πιο κοινά δερματικά προβλήματα των σκύλων που θα πρέπει να γνωρίζετε. Αν παρατηρήσετε τα παρακάτω συμπτώματα, κανονίστε μια συνάντηση με τον κτηνίατρό σας.

Αλλεργική Δερματίτιδα

Οι σκύλοι μπορεί να έχουν αλλεργικές αντιδράσεις σε προϊόντα περιποίησης, τρόφιμα και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως γύρη ή τσιμπήματα εντόμων. Ένας σκύλος με αλλεργίες μπορεί να ξύνεται ανελέητα και μια ματιά στο δέρμα του μπορεί να αποκαλύψει ένα άσχημο εξάνθημα.

Μυκητιασική λοίμωξη

Αν ο σκύλος σας φαίνεται να μην μπορεί να σταματήσει να ξύνει ένα αυτί του ή να γλείφει και να μασάει τα δάχτυλα των ποδιών του, ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να ελέγξει για μυκητιασική μόλυνση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερεθισμό, φαγούρα ή αποχρωματισμό του δέρματος. Η μόλυνση συνήθως χτυπά τα πόδια ή τα αυτιά.

Θυλακίτιδα

Η επιφανειακή βακτηριακή ωοθυλακίτιδα είναι μια λοίμωξη που προκαλεί πληγές, εξογκώματα και κρούστα στο δέρμα. Αυτές οι δερματικές ανωμαλίες είναι ευκολότερο να παρατηρηθούν σε σκύλους με κοντό τρίχωμα.

Έκζεμα

Προκαλεί φουσκάλες γεμάτες πύον που μπορεί να σπάσουν και να σχηματίσουν κρούστα. Οι φουσκάλες συνήθως αναπτύσσονται στο άτριχο τμήμα της κοιλιάς. Είναι σπάνια σοβαρό και μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοπικό διάλυμα.

Σμηγματόρροια

Η σμηγματόρροια κάνει το δέρμα του σκύλου να γίνει λιπαρό και να εμφανίσει λέπια σαν πιτυρίδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι γενετική ασθένεια που ξεκινά όταν ένας σκύλος είναι νέος και διαρκεί μια ζωή. Αλλά τα περισσότερα σκυλιά με σμηγματόρροια αναπτύσσουν την απολέπιση ως επιπλοκή ενός άλλου ιατρικού προβλήματος, όπως οι αλλεργίες ή οι ορμονικές ανωμαλίες.

Λειχήνας

Προκαλεί κυκλικά μπαλώματα που μπορούν να σχηματιστούν οπουδήποτε, αλλά συχνά βρίσκονται στο κεφάλι, τα πόδια, τα αυτιά και τα μπροστινά πόδια του σκύλου. Φλεγμονή και τριχόπτωση συχνά περιβάλλουν τις βλάβες. Τα κουτάβια κάτω του ενός έτους είναι τα πιο ευαίσθητα και η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα μεταξύ σκύλων.

Αλωπεκία

Οι σκύλοι, όπως και όλα τα ζώα, αφήνουν αρκετές τρίχες στο πέρασμά τους, και το πόσες τρίχες αφήνουν φυσιολογικά εξαρτάται από τη ράτσα, την εποχή του χρόνου και το περιβάλλον που ζουν. Αλλά μερικές φορές το άγχος, η κακή διατροφή ή η ασθένεια μπορεί να κάνουν έναν σκύλο να χάνει περισσότερο τρίχωμα από ό,τι συνήθως, σε σημείο που να λείπουν ολόκληρα σημεία στη γούνα του.

Ψώρα

Η ψώρα είναι μια δερματική διαταραχή που προκαλείται από μικροσκοπικά παράσιτα που ονομάζονται ακάρεα. Τα συμπτώματα είναι έντονος κνησμός, κόκκινο δέρμα, πληγές και τριχόπτωση. Τα αυτιά, το πρόσωπο και τα πόδια του σκύλου προσβάλλονται συχνότερα.

Ψύλλοι

Μπορεί να μην είναι ορατοί, αλλά συχνά θα δείτε τα περιττώματά τους ή τα αυγά τους στο τρίχωμα του σκύλου. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολικό γλείψιμο ή ξύσιμο, ψώρα και σημεία με αυξημένη θερμοκρασία. Οι σοβαρές προσβολές από ψύλλους μπορεί να προκαλέσουν απώλεια αίματος και αναιμία, ακόμη και να εκθέσουν το σκυλί σας σε άλλα παράσιτα.

Τσιμπούρια

Τα τσιμπούρια, όπως και οι ψύλλοι, είναι εξωτερικά παράσιτα που τρέφονται με το αίμα των ξενιστών τους. Μπορείτε να εντοπίσετε τα τσιμπούρια με γυμνό μάτι. Για να αφαιρέσετε σωστά ένα τσιμπούρι, πιάστε το με ένα τσιμπιδάκι κοντά στο δέρμα του σκύλου και τραβήξτε το απαλά και ευθεία προς τα έξω. Το στρίψιμο ή το πολύ δυνατό τράβηγμα μπορεί να προκαλέσει το κεφάλι να παραμείνει στο δέρμα του σκύλου σας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Τοποθετήστε το τσιμπούρι σε ένα βάζο με λίγο οινόπνευμα για μερικές μέρες.

Δερματίτιδα από υπερβολικό γλείψιμο

Όταν το σκυλί γλείφει σχεδόν καταναγκαστικά μια περιοχή όλη την ώρα, είναι πιθανό να εμφανίσει δερματίτιδα στο συγκεκριμένο σημείο, που να οδηγήσει σε φαγούρα και πόνο, άρα και περισσότερο γλείψιμο. Η θεραπεία περιλαμβάνει την αποθάρρυνση του σκύλου από το γλείψιμο, είτε χρησιμοποιώντας ένα τοπικό διάλυμα με κακή γεύση, είτε ένα ειδικό περιλαίμιο.

Όγκοι του δέρματος

Εάν παρατηρήσετε ένα εξόγκωμα στο δέρμα του σκύλου σας, ενημερώστε τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό. Οι σκύλοι μπορούν να αναπτύξουν καρκινικούς όγκους στο δέρμα τους. Ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση του καρκίνου είναι η βιοψία του όγκου. Αν το εξόγκωμα είναι αρκετά μικρό, ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει την πλήρη αφαίρεσή του. Αυτό μπορεί να δώσει διάγνωση και θεραπεία με μία μόνο διαδικασία. Για όγκους που δεν έχουν εξαπλωθεί, αυτή μπορεί να είναι η μόνη θεραπεία που απαιτείται.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα