Οι χώροι στους εντοπίζονται αρθρόποδα υγειονομικής σημασίας (κοριοί) και τα μέτρα προστασίας, περιγράφονται σε εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Στην εγκύκλιο, που παρατίθεται πιο κάτω, σημειώνεται πως τα σημαντικότερα αρθρόποδα υγειονομικής σημασίας συνήθως απαντώνται:

  • Σε εγκαταλελειμμένα κτίρια τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις μετατρέπονται σε καταλύματα αστέγων, εξαρτημένων ατόμων - χρηστών ναρκωτικών ουσιών, οι οποίοι διαβιούν κάτω από πλημμελείς υγειονομικές συνθήκες (έλλειψη ύδρευσης & αποχέτευσης).
  • Σε διαμερίσματα - οικίες όπου διαμένουν είτε πολλά άτομα σε περιορισμένο χώρο (όπως σε ένα διαμέρισμα) με πλημμελείς συνθήκες υγιεινής, άτομα που λόγω ψυχολογικών ή άλλων προβλημάτων αδυνατούν να τηρήσουν ακόμη και τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.
  • Σε πάρκα, πλατείες, δημόσιους χώρους, συγκοινωνιακά μέσα, όπου υπάρχουν αδέσποτα ζώα ή διαβιούν άστεγοι ή δεν υπάρχει επαρκής καθαριότητα αυτών.
  • Σε χώρους συγκέντρωσης πολλών ατόμων.

Μέτρα προστασίας

Η παρουσία κοριών στους συγκεκριμένους χώρους δημιουργεί προβλήματα στην διαβίωση των ανθρώπων, έντονη όχληση, καθώς και υποβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου.

Για την ορθή πρόληψη, έλεγχο και καταπολέμηση των αρθρόποδων υγειονομικής σημασίας θα πρέπει να ακολουθείται μια σειρά από ενέργειες, με κυρίαρχη την αυστηρή τήρηση των
συνθηκών υγιεινής:

  • Τακτικός καθαρισμός των χώρων.
  • Υγιεινή αποκομιδή απορριμμάτων.
  • Υγιεινή διάθεση λυμάτων.
  • Τακτικός αερισμός των χώρων.

Έλεγχοι

Η αναπληρώτρια υπουργός ζητεί από τους ελεγκτές Δημόσιας Υγείας να προβούν στην λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης και προστασίας, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς (όπως Δήμους), καθώς επίσης και στην ενημέρωση των πολιτών κυρίως σε χώρους όπου εντοπίζονται ανθυγιεινές εστίες και σε χώρους που δεν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής

Στην περίπτωση που λόγω ελλιπούς τήρησης των ανωτέρω συνθηκών ανιχνεύονται αρθρόποδα υγειονομικής σημασίας, θα πρέπει να ακολουθήσει μια σειρά δράσεων και ενεργειών.

  • Αναλυτικότερα, απαιτείται ο άμεσος προσδιορισμός του είδους του αρθροπόδου που πρόκειται να καταπολεμηθεί. Ο προσδιορισμός κρίνεται απαραίτητος προκειμένου να λάβουμε υπόψη τη βιολογία του και την οικολογία του.
  • Θα πρέπει, επίσης, να πραγματοποιηθεί η παρακολούθηση του πληθυσμού των αρθρόποδων με κατάλληλες μεθόδους δειγματοληψίας προκειμένου να εντοπιστούν οι εστίες ανάπτυξης των ατελών του σταδίων, τα σημεία συνάθροισης των ενηλίκων, η εποχή ή τα χρονικά διαστήματα που παρατηρείται αύξηση της πυκνότητας των πληθυσμών του.

Όλες οι παραπάνω γνώσεις θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να επιλεχθεί η κατάλληλη μέθοδος ή συνδυασμός μεθόδων καθώς και ο σωστός χρόνος επέμβασης με στόχο τον περιορισμό της πυκνότητας του.

Σημαντική δράση θεωρείται και η ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών για τις δυνατότητες της δικής τους συμβολής στην πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων.

Στην εγκύκλιο περιλαμβάνονται και αναλυτικές οδηγίες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου