Αυξημένος κίνδυνος για κυτταρικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας, εντοπίστηκε σε υψηλό αριθμό γυναικών που εξετάστηκαν σε νοσοκομεία της Αττικής, όπως προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδιό Pathogens.

Τη δημοσίευση υπογράφουν οι: Γ. Βαλασούλης, Αβρ. Πουλιάκης, Γ. Μιχαήλ, Ι. Μαγκαλιού, Χρ. Παρθένης, Ν. Μάργαρη, Χρ. Κοτταρίδη, Άρ. Σπάθης, Δ. Λεβεντάκου, Αρ. Ιερωνυμάκη, Γ. Ανδρουτσόπουλος, Π. Παναγόπουλος, Ι. Παναγιωτίδης και οι καθηγητές Αλέξανδρος Δαπόντε και Σωτήρης Τσιόδρας.

Η συντακτική ομάδα επισημαίνει πως ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) έχει συνδεθεί με τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας. Δεν έχουν, ωστόσο, διερευνηθεί οι αιτιολογικές επιδράσεις άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων

Η μελέτη είχε ως στόχο να διερευνήσει την πιθανή συσχέτιση των νοσημάτων αυτών με κυτταρολογικές εκτροπές του τραχήλου της μήτρας σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα, κυρίως νεαρών Ελληνίδων.

Αξιολογήθηκαν δείγματα με μοριακή εξέταση και μελετήθηκε και ο γονότυπος του HPV από 2.256 γυναίκες που επισκέφθηκαν διάφορα εξωτερικά ιατρεία για γυναικολογικό έλεγχο σε μία περίοδο 20 μηνών. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 37 έτη

Οι 722 (33,3%) από τις γυναίκες βρέθηκαν θετικές σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και η μέση ηλικία τους ήταν τα 34,2 έτη. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η μεγαλύτερη μέση ηλικία (38,3 έτη) συσχετίστηκε με αρνητικά τεστ.

Ανιχνεύτηκαν Chlamydia trachomatis σε 59 γυναίκες (8,2%), Mycoplasma hominis σε 156 (21,6%), Mycoplasma genitalium σε 14 (1,9%) και Ureaplasma spp. σε 555 (76,9%). Λοιμώξεις με δύο βακτηριακά παθογόνα εντοπίστηκαν σε 73 δείγματα (10,1%).

Ο HPV ανιχνεύθηκε σε 357 από 1.385 δείγματα (25,8%). Η μέση ηλικία των γυναικών που έφεραν τον ιό ήταν τα 32 έτη.

Είναι ενδιαφέρον ότι η θετικότητα των βακτηριακών λοιμώξεων από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κατέδειξε σημαντική ετερογένεια μεταξύ των αρνητικών εξετάσεων για ενδοεπιθηλιακή βλάβη ή κακοήθεια (NILM) ή απλή λοίμωξη από HPV (LSIL).

Εν συντομία, σε έναν πληθυσμό με υψηλό επιπολασμό σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, ειδικά Ureaplasma spp., τεκμηριώθηκε μια συσχέτιση μεταξύ της ανίχνευσης βακτηριακού παθογόνου και της λοίμωξης του τραχήλου της μήτρας από τον HPV, καθώς και της μη φυσιολογικής κυτταρολογίας. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη