Πολλοί νοσηλευτές σε οίκους ευγηρίας και νοσοκομεία πρέπει να φροντίζουν περισσότερους ενοίκους ή ασθενείς τη νύχτα από ό,τι είναι πραγματικά απαραίτητο.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας νέας έρευνας της Γερμανικής Επαγγελματικής Ένωσης Νοσηλευτικών Επαγγελμάτων (DBfK). "Δυστυχώς, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν εν μέρει τους φόβους μας", λέει η πρόεδρος της DBfK Christel Bienstein.

Περίπου το 55% των ερωτηθέντων φρόντιζε 20 έως 40 άτομα σε νυχτερινή βάρδια, αλλά σχεδόν το ένα πέμπτο δήλωσε ότι ήταν υπεύθυνο για 80 ή περισσότερους κατοίκους ή ασθενείς. Πρόκειται σαφώς όχι για μια στιγμιαία εικόνα, αλλά για τον κανόνα, καθώς πάνω από το 93% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι αριθμοί τους αντιστοιχούσαν στον μέσο όρο του προηγούμενου μήνα.

Περίπου το 39% απάντησε αρνητικά στην ερώτηση παρακολούθησης σχετικά με τυχόν υποστήριξη. "Τα στοιχεία δείχνουν σημαντική επιβάρυνση των επαγγελματιών φροντιστών με πάρα πολλούς ασθενείς που πρέπει να φροντίζουν τη νύχτα. Ορισμένοι λένε ότι είναι περισσότεροι από εκατό. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να παρέχεται καλή και ασφαλής φροντίδα", δήλωσε η Bienstein.

Από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2023, η Ένωση διεξήγαγε έρευνα σε επαγγελματίες φροντιστές από νοσοκομεία και νοσοκομειακές μονάδες μακροχρόνιας φροντίδας σχετικά με τα επίπεδα στελέχωσης των υπηρεσιών σε δυσμενείς περιόδους.

Συνολικά συμμετείχαν 3.463 φροντιστές, εκ των οποίων 981 εργάζονται σε υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας και 2.482 σε νοσοκομεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σοβαρό το κενό της καινοτομίας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας
Ποια εμπόδια δυσχεραίνουν την πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι