Ένταση των υγειονομικών ελέγχων ενόψει εορτών και με έμφαση στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης που λειτουργούν μέσα από τηλεφωνικές ή διαδικτυακές πλατφόρμες, ζητεί το υπουργείο Υγείας.

Σε εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη, που παρατίθεται πιο κάτω, επισημαίνεται πως, μετά την παγκόσμια υγειονομική κρίση έχει αναπτυχθεί ένα νέο επιχειρηματικό πλαίσιο επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

"Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόκληση για προγραμματισμένους και οργανωμένους υγειονομικούς ελέγχους - δράσεις, εκ μέρους των υγειονομικών υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, ώστε να διασφαλίζεται τόσο η υγεία των εργαζομένων, όσο και των επιθεωρητών και φυσικά να διασφαλίζεται η ποιότητα του τελικού προϊόντος - υπηρεσίας προς τον καταναλωτή", σημειώνεται.

Με απώτερο στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος, η αναπληρώτρια ζητεί να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα:

  • Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, οι οποίες λειτουργούν μέσα από τηλεφωνικές ή διαδικτυακές πλατφόρμες και έχουν επωμιστεί μεγάλο φόρτο εργασίας. Πρέπει να διασφαλίζεται η ύπαρξη επιπλέον χώρων παρασκευής γευμάτων. Τέτοιοι χώροι πρέπει να τίθενται σε προτεραιότητα από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας, ώστε να ελέγχεται η νομιμότητά τους, ο ορθός εξοπλισμός τους, η τήρηση κανόνων ορθής πρακτικής.
  • Η αύξηση, κατά την εορταστική περίοδο, μεταφοράς γευμάτων με οχήματα, προκειμένου να γίνεται επιστάμενος υγειονομικός έλεγχος σε όλη την αλυσίδα μεταφοράς των γευμάτων. Παράλληλα, πρέπει να ελέγχεται ο χρόνος παράδοσης, η θερμοκρασία συντήρησης, η υγιεινή μεταφορικού μέσου.
  • Ο μεγάλος όγκος αποθηκευμένων πρώτων υλών, που μπορεί να προκύψει κατά την περίοδο πριν την εορταστική περίοδο, ώστε να διασφαλίζεται επαρκής ποιοτικός έλεγχος αυτών.

Για τη διενέργεια των ελέγχων, τα ελεγκτικά κλιμάκια πρέπει:

Να κάνουν χρήση των Προτυποποιημένων Φύλλων Ελέγχου.

Να επιδίδεται μεγάλη προσοχή και αυστηρότητα ως προς την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων.

Να επιδεικνύεται πνεύμα καλής συνεργασίας με τους επαγγελματίες - υπευθύνους, πάντοτε στο πλαίσιο της πιστής εφαρμογής της κείμενης υγειονομικής νομοθεσίας.

Να διασφαλίζεται η ελάχιστη χρονικά αναγκαία παρουσία των επιθεωρητών - ελεγκτών στον χώρο ελέγχου προκειμένου να διεκπεραιώνεται γρήγορα ο Υγειονομικός Έλεγχος.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου