Τα χαρακτηριστικά της νέας παραλλαγής JN.1 του κορωνοϊού, η οποία έχει εμφανιστεί και στην Ελλάδα, περιέγραψε την Παρασκευή η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠA τόνισε πως πρόκειται για μία νέα παραλλαγή της Όμικρον και μοιάζει με την Pirola που είχαμε πριν μερικούς μήνες.

"Δεν ξέρουμε αν προκαλεί μεγαλύτερες πιθανότητες να μπει κάποιος στο νοσοκομείο. Το επικαιροποιημένο εμβόλιο που χρησιμοποιείται και που είναι ασφαλές", σημείωσε.

Σε σχέση με τα συμπτώματα της συγκεκριμένης παραλλαγής, όπως αυτά έχουν καταγραφεί στο εξωτερικό, έκανε λόγο για ναυτία, εμετό και προβλήματα με το γαστρεντερικό.

Όπως τόνισε, οι ειδικοί την παρακολουθούν για να δουν πόσο εύκολα αυξάνεται η πιθανότητα να κυριαρχήσει συγκριτικά με τις υπολοιπες παραλλαγές.

Για τους 60 νεκρούς από κορωνοϊό, τόνισε πως ο ιός είναι εδώ και οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν: "Όσοι δεν έχουν κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο και είναι άνω των 60 ετών καλό είναι να το κάνουν", ανέφερε, σημειώνοντας πως οι ευπαθείς ομάδες δεν θα πρέπει να ξεχνούν και το εμβόλιο της γρίπης.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, "εάν κολλήσει κάποιος, είναι πολύ σημαντικό, ειδικά σε αυτές τις ηλικίες που παρατηρούμε τις περισσότερες διασωλήνωσεις και τους περισσότερους θανάτους, να διαγνωστεί άμεσα".

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη χρήση της μάσκας, σε προαιρετική βάση, ιδίως όταν βρισκόμαστε σε χώρους με συνωστισμό.

"Το επικαιροποιημένο εμβόλιο μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε υγιής ενήλικας, αλλά τη μεγάλη διαφορά τη βλέπουμε στις ηλικίες αυτές, δηλαδή στους άνω των 60 ετών",, συμπλήρωσε.

Νοσοκομεία

Σύμφωνα με την κ. Ψαλτοπούλου, τα κρούσματα πλέον είναι πολλά κάτι που αποτυπώνεται και στα νοσοκομεία όπου "έχουμε αύξηση τις τελευταίες δύο - τρεις βδομάδες, στις εισαγωγές και στις διασωληνώσεις και μικρή αύξηση στους θανάτους που έφτασαν από πενήντα την εβδομάδα τους 60".

Όπως είπε, οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν ξανά για να μην διατρέξουν κάποιο σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Μιλώντας για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς επισήμανε ότι δεν θα πρέπει οι νεότεροι να αγκαλιάζουν τη γιαγιά και τον παππού για να μη τους μεταδώσουμε άθελα τον ιό της γρίπης ή του κορωνοϊού.

Στρεπτόκοκκος

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε και στις λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο, λέγοντας πως, ετός από τα παιδιά, κινδυνεύουν οι υπερήλικες και όσοι είναι σε ανοσοκαταστολή.

Για τον θάνατο του 8χρονου, ανέφερε τα εξής: "Δεν είναι το μοναδικό περιστατικό στη χώρα μας. Βλέπουμε μια μεγάλη αύξηση στις ηλικίες προσχολικής και σχολικής ηλικίας και σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική".

Όπως είπε, ο στρεπτόκοκκος κολλάει από ένα άτομο που ήδη βήχει, έχει πυρετό και φτερνίζεται. Επίσης κολλάει από τα δερματικά εξανθήματα. Κολλάει και από τις επιφάνειες και για αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά στα σχολεία, στα νηπιαγωγεία αλλά και σε άλλους χώρους που υπάρχουν αρκετά παιδιά, να απολυμαίνουμε αυτές τις επιφάνειες.

"Δεν είναι ένα σοβαρό νόσημα που μπορεί να εμφανιστεί μόνο στα παιδιά. Μπορεί να εμφανιστεί και σε υπερήλικες και σε άτομα που έχουν ανοσοκαταστολή", σημείωσε.

Συμβουλεύοντας τους γονείς, τούς κάλεσε να είναι σε επαγρύπνηση για έναν πυρετό ακατέβατο, μία γενικευμένη κακουχία, δυσκολία στην κατάποση, κεφαλιαλγία και συμπτώματα από το γαστρεντερικό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ο Άδωνις Γεωργιάδης
Ακτινολόγος μπήκε στον τομογράφο με εγκαταλειμμένο βρέφος
Ασκληπιείο Βούλας: Εκτός λειτουργίας 3 στα 7 χειρουργεία λόγω βλάβης στον κλιματισμό