Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLOS Biology, έδειξε ότι δάκρυα γυναικών περιέχουν χημικές ουσίες που μπλοκάρουν την επιθετικότητα των αντρών.

Η έρευνα με επικεφαλής την Shani Agron του Weizmann Institute of Science, ανακάλυψε ότι το να μυρίζει κάποιος τα δάκρυα οδηγεί σε μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα που συνδέεται με την επιθετικότητα -κάτι που οδηγεί σε λιγότερο επιθετική συμπεριφορά.

Σε ποντικούς, η επιθετικότητα του αρσενικού είναι γνωστό πως μπλοκάρεται όταν μυρίσει δάκρυα θηλυκού.

Η διαδικασία είναι συνήθης στα ζώα αλλά λιγότερο κατανοητή στους ανθρώπους.

Για να διαπιστώσουν αν τα δάκρυα έχουν την ιδια επίδραση στους ανθρώπους, οι ερευνητές εξέθεσαν μια ομάδα ανθρώπων είτε σε συναισθηματικά δάκρυα γυναικών είτε σάλιου, ενώ αυτοί έπαιζαν παιχνίδι δυο παικτών.

Tο παιχνίδι σχεδιάστηκε να προκαλεί επιθετική συμπεριφορά έναντι του άλλου παίκτη. Οι άντρες οδηγήθηκαν να πιστεύουν ότι ο άλλος ‘’έκλεβε’’.

Όταν είχαν την ευκαιρία, οι άντρες θα έπαιρναν εκδίκηση από τον άλλο παίκτη οδηγώντας τον να χάσει χρήματα.

Οι άντρες δεν ήξεραν τι μύριζαν και δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν τα δάκρυα από το σάλιο- που και τα δυο ήταν άοσμα.

Η επιθετική συμπεριφορά που ζητούσε εκδίκηση κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, μειώθηκε περισσότερο από 40% όταν οι άντρες μύρισαν τα συναισθηματικά δάκρυα γυναικών.

Ατομικά, όσο μεγαλύτερη ήταν η διαφορά στην εγκεφαλική δραστηριότητα τόσο λιγότερο συχνά ο άλλος παίκτης ζητούσε εκδίκηση.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ανακάλυψαν ότι όπως στους ποντικούς, τα ανθρώπινα δάκρυα περιέχουν χημική ουσία που μπλοκάρει την αντρική επιθετικότητα.

Πηγές:
PLOS Biology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προειδοποίηση ΕΟΦ για μέλια με φαρμακευτικές δραστικές ουσίες
Άδ. Γεωργιάδης: Ο Π. Πολάκης ο πρώτος γιατρός εκτός ΕΣΥ που χειρούργησε σε δημόσιο νοσοκομείο
Αποσύρεται παρτίδα του Physiomer Baby - Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΟΦ