Με σημαντικές τροποποιήσεις, σε σχέση με την αρχική συμφωνία, θα υλοποιηθεί η συναλλαγή, μεταξύ Ερρίκος Ντυνάν και Euromedica καθώς η μεταξύ τους συγχώνευση εγκαταλείφθηκε και προκρίθηκε η αγορά του συνόλου των δραστηριοτήτων της δεύτερης, στην δευτεροβάθμια περίθαλψη, από την Ημιθέα (Ερρίκος Ντυνάν).

Η συμφωνία, μεταξύ Ημιθέα και της μεγαλομετόχου της Euromedica, Farallon προβλέπει ότι η πρώτη θα αγοράσει από τη Farallon το 70,65% της Euromedica. Πριν την εξαγορά θα αποσχιστούν τα διαγωνιστικά κέντρα και θα εισφερθούν σε εταιρεία, που θα ελέγχεται από Farallon και Πειραιώς. Σημειώνεται ότι ο μέτοχος της Ημιθέα, Strix Holdings κατέχει απευθείας το 29,35% της Euromedica. Επομένως, το σχήμα Strix- Ημιθέα θα βρεθεί, μετά τη συναλλαγή, να κατέχει το 100% της εταιρείας.

Πρακτικά, η Ημιθέα αγοράζει έξι γενικές και μαιευτικές κλινικές της Euromedica σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κοζάνη, ένα κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη καθώς και συμμετοχές σε κέντρα αποκατάστασης και εταιρείες προμηθειών, που ανήκουν στην Euromedica.

Παρότι το οικονομικό σκέλος της συναλλαγής δεν ανακοινώθηκε, εικάζεται ότι είναι αξιόλογο, δίνοντας την ευκαιρία στη Farallon να αποεπενδυθεί, διατηρώντας μόνο τα διαγνωστικά κέντρα. Το private equity fund έχασε πολύ χρόνο, λόγω της αργής διαδικασίας του πλαισίου εξυγίανσης στην Ελλάδα και των συνεχών αψιμαχιών με την πλευρά του προηγούμενου μεγαλομετόχου, αλλά φεύγει από τις κλινικές με ένα καλό deal, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν εκ του σύνεγγυς τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Το Ερρίκος Ντυνάν (Ημιθέα) αποκτά συμπληρωματικότητα εργασιών (σ.σ. μαιευτικές κλινικές) καθώς και γενικές κλινικές εκτός Αθήνας που μπορούν να δουλέψουν «δορυφορικά». Θα διαθέτει, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής (σ.σ. τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού), 1380 κλίνες δευτεροβάθμιας φροντίδας σε όλη την Ελλάδα, έχοντας τη δυνατότητα να νοσηλεύει πάνω από 120.000 περιστατικά ετησίως.

Η Ημιθέα ελέγχεται κατά 100% από τη Strix Holdings, ιδιοκτησίας Πειραιώς, τη διαχείριση όμως διατηρεί η Strix Asset Management ( 75% Blantyre-25% Πειραιώς). Επομένως, η Πειραιώς δεν ενοποιεί ήδη από το 2022.

Κατά τη διάρκεια του 2023 η Euromedica έτρεξε τη συγκέντρωση των κλινικών. Έτσι μεταβιβάστηκε στη μαιευτική κλινική Γένεσις ( σ.σ. η Euromedica κατέχει το 77%) το 50,14% του κέντρου αποκατάστασης Euromedica Αγωγή έναντι τιμήματος 2 εκατ. ευρώ καθώς και το 70,28% της «Ζωή Ογκολογική» έναντι τιμήματος 5,76 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά τους Πειραιώς και Blantyre Capital μεταβίβασαν στο τέλος του 2022 τη συμμετοχή σε Ημιθέα (Ερρίκος Ντυνάν) στη Strix Holding II (Strix Holding NC LP).

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη συγχώνευση Ημιθέα και Euromedica. Η νέα εταιρεία που θα δημιουργούνταν (52% Strix Holdings-48% Farralon) με βάση το business plan προβλεπόταν να επιτύχει σε βάθος μερικών ετών EBITDA άνω των 50 εκατ. ευρώ, χάρη στις συνέργειες, οι οποίες θα προέκυπταν από την καθετοποίηση του ομίλου και θα αποτυπώνονταν, σε αύξηση του βαθμού πληρότητας του Ερρίκος Ντυνάν. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες η συνεργασία των διαγνωστικών κέντρων της Euromedica με το Ντυνάν θα συνεχιστεί, χωρίς να υπάρχει αποκλειστικότητα.

Στην αρχική του μορφή, επρόκειτο για ένα non cash deal, με δύο εν δυνάμει πωλητές, οι οποίοι επιδίωκαν να δημιουργήσουν υπεραξία, ώστε να αποεπενδυθούν σε βάθος μερικών ετών. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η επένδυση της είχε ξεκινήσει ήδη από το 2018 και με βάση τις αλλαγές στη συγκυρία και στην αγορά, η Farallon προτίμησε τελικά να αποεπενδυθεί άμεσα, ενώ από τη πλευρά του Ντυνάν, με αυτό το δεδομένο προτιμήθηκε η εξαγορά μόνο της δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Ετσι, η Farallon αποκτά ρευστότητα μέσω της πώλησης των δραστηριοτήτων στη δευτεροβάθμια και μπορεί να προσβλέπει στην έξοδο της και από το χώρο των διαγνωστικών, χωρίς πίεση να κινηθεί με ταχύτητα.

ΠΗΓΗ: Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο