Για ένα εκρηκτικό κοκτέιλ κορωνοϊού, γρίπης  και λοιπών ιώσεων και λοιμώξεων που ταλαιπωρεί τις τελευταίες ημέρες πολλούς συνανθρώπους μας, έκανε λόγο η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) , Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ομοίως και των περιστατικών γρίπης και κάλεσε άπαντες να τηρούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.

"Υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα, κάθε οικογένεια έχει και κάποιον που νοσεί από κορωνοϊό και ο οποίος τον μεταδίδει στους υπόλοιπους με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού. Επομένως, αυτές τις μέρες που θα βγούμε και θα διασκεδάσουμε, αν κάποιος  δεν αισθάνεται καλά,  πρέπει να παραμείνει στο σπίτι του, ακόμα και αν το τεστ βγαίνει αρνητικό, γιατί αυτό μπορεί να οφείλεται σε χαμηλό ιϊκό φορτίο", συμβούλεψε.

"Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι διαχειρίσιμη, όμως, χρειάζεται προσοχή από όλους μας και ιδίως από ανθρώπους μεγάλης ηλικίας οι οποίοι αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα", πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να ληφθούν από τους πολίτες η κ. Παγώνη ανέφερε ότι αυτές τις γιορτινές μέρες που βρισκόμαστε όλοι μαζί, θα πρέπει να έχουμε μαζί μας αντισηπτικό και να χρησιμοποιούμε μάσκα, όπου χρειάζεται.

Παράλληλα, σύμφωνα με την κ. Παγώνη, εκτός από την COVID-19, παρατηρείται έξαρση στη δραστηριότητα του ιού της γρίπης καθώς και άλλων εποχικών ιώσεων και προέτρεψε τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης για το οποίο, όπως είπε, χρειάζεται να περάσουν δύο εβδομάδες για να αποκτήσει το άτομο αντισώματα.

Όσον αφορά στον στρεπτόκοκκο, εξήγησε ότι το γνωστό αυτό βακτήριο που προκαλεί πονόλαιμο και πυρετό, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά εάν δοθεί εγκαίρως η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

"Δεν χρειάζεται πανικός. Αν κάποιο παιδάκι αρρωστήσει, επικοινωνούμε με τον παιδίατρο ο οποίος μας δίνει τις κατάλληλες οδηγίες", επισήμανε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]