Η αυξανόμενη ζήτηση για φάρμακα για τον διαβήτη και την παχυσαρκία που ρυθμίζουν το σάκχαρο του αίματος έγινε η κορυφαία τάση στη βιομηχανία βιοφαρμακευτικών προϊόντων το 2023, με δύο εταιρείες - τη Novo Nordisk και την Eli Lilly - να κατακλύζουν την αγορά.

Τάση που αναμένεται να επικρατήσει και τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Evaluate, η οποία τοποθετεί τη Novo και τη Lilly στις δύο πρώτες θέσεις με τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η αύξηση των πωλήσεων της Novo θα πλησιάσει τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, ενώ η Lilly θα φτάσει κοντά στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για το 2024, εκτιμάται ότι οι πωλήσεις της Novo θα ξεπεράσουν τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια, που είναι υπερδιπλάσιες από τις αντίστοιχες του 2020 (19,4 δισεκατομμύρια δολάρια) και υψηλότερες από τα έσοδα του 2022 (25,1 δισεκατομμύρια δολάρια), επιβεβαιώνοντας την αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα απώλειας βάρους.

Σημαντικά κέρδη αναμένεται να πετύχουν την φετινή χρονιά, σύμφωνα με την Evaluate η AstraZeneca και η Amgen, ξεπερνώντας η κάθε μία τα 4 δισ. δολ., ενώ στις κερδισμένες θα είναι και η Roche με κέρδη κάτι λιγότερο από 4 δισ. ευρώ.

Στην πρώτη δεκάδα των εταιρειών με τις περισσότερες πωλήσεις θα βρεθούν και οι Merck,  Pfizer,  Sanofi, GSK και Daiichi Sankyo.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ΕΣΥ σε αναζήτηση παθολόγων - Η κατάσταση σε 4 "κόκκινα" νοσοκομεία
Εγκαίνια της ανακαινισμένης Ψυχιατρικής Κλινικής του "Αγία Όλγα"
Συνταγές με χαμηλούς υδατάνθρακες για διαβητικούς