Νομοθετική διάταξη, με την οποία θα διαγράφονται τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους φέρνει σύντομα το υπουργείο Υγείας.

Τα παραπάνω ανέφερε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, του προέδρου του ΕΟΔΥ Χρήστου Χατζηχριστοδούλου και της καθηγήτριας Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Αναστασίας Κοτανίδου.

Ο υπουργός Υγείας ανέδειξε την τεράστια σημασία εμβολιασμού για τη γρίπη και για την CoViD. Όπως είπε, το θέμα δίχασε την ελληνική κοινωνία και τους ανθρώπους ανά τον κόσμο.

"Έχει έρθει η ώρα να τελειώσει αυτή η σύγκρουση. Το εμβόλιο για την CoViD είναι ένα ακόμη εμβόλιο που έχουμε κάνει από την παιδική ηλικία, είναι δοκιμασμένο και όσοι το κάνουν σώζουν τη ζωή τους", ανέφερε.

Παραδεχτηκε, πάντως, πως δεν έχει κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο και πως θα εμβολιαστεί άμεσα.

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνονται εμβολιασμοί κατά της CoViD από τα ιδιωτικά φαρμακεία, λέγοντας πως αυτό θα εξεταστεί σε σημερινή συνάντηση με τους φαρμακοποιούς (προεδρείο ΠΦΣ).

Για το αντι-ιικό φάρμακο κατά της CoViD, σχολίασε πως είναι αποτελεσματικό, αλλά ακριβό και ανέφερε πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς έχουμε ως χώρα υψηλή φαρμακευτική δαπάνη.

Η κ. Αγαπηδάκη είπε πως λειτουργούν 657 εμβολιαστικά κέντρα, έχουν γίνει 210.000 εμβολιασμοί κατά της CoViD και έχουν προγραμματιστεί 60.000. Το 60% των ατόμων 60 ετών και άνω έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης.

Φέτος, έχουν γίνει 2,9 εκατομμύρια εμβολιασμοί και από τα φαρμακεία έχουν γίνει 1,276 εκατομμύριο.

Η κ. Κοτανίδου είπε πως μόνο 2 στους 90 διασωληνωμένους ήταν εμβολιασμένοι, τονίζοντας πως υπάρξει έξαρση γρίπης. Σημείωσε, πάντως, πως χθες τα εξιτήρια ήταν περισσότερα από τις εισαγωγές, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά.

Για τη χορήγηση του αντι-ιικού φαρμάκου, τόνισε πως τις τελευταίες 2 - 3 μέρες έχει μειωθεί η ζήτηση. Κάλεσε όσους έχουν ειδικά προβλήματα υγείας να λαμβάνουν το φάρμακο από την πρώτη μέρα.

Επισήμανε πως υπάρχουν ασθενείς με συλλοίμωξη γρίπης και RSV ή κορωνοϊού.

Εισαγωγές

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου υπογράμμισε πως υπάρχει σταθεροποίηση των δεικτών και οι εισαγωγές έχουν πτωτική τάση. Χθες είχαμε 209 εισαγωγές, ενώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο είχαμε 237.

Είχαμε, όμως, περίπου τις μισές διασωληνώσεις (96 έναντι 174) και 267 θανάτους, έναντι 508 πέρυσι. Από τους ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους, μόνον οι δύο ήταν εμβολιαμένοι.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε πως η θετικότητα της γρίπης είναι στο 40% (σε συμπτωματικούς) και πως είμαστε κοντά στην κορύφωση. Έκανε λόγο για τα περισσότερα κρούσματα μετα-πανδημικά.

Η διασπορά των ιών - εξήγησε - μετατοπίζεται πιο αργά και πως τα πιο σοβαρά περιστατικά αφορούν το στέλεχος Α (Η1Ν1).

Για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ανακοίνωσε πως ανεβαίνει η διασπορά και ότι η θετικότητα θα φτάσει στο 15% - 20%. Έκανε λόγο για ταυτόχρονη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού - γρίπης - RSV. Από τους 49 ασθενείς με RSV που εισήχθησαν στη ΜΕΘ, μόλις 2 ήταν εμβολιασμένοι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]