Ο επαγγελματίας κιθαρίστας Christian Nolen μετέφερε την εμφάνισή του από τη σκηνή στο χειρουργείο, τον προηγούμενο μήνα, παίζοντας κιθάρα για τους χειρουργούς την ώρα που τον χειρουργούσαν για αφαίρεση όγκου από τον εγκέφαλο.

Το παίξιμό του δεν ήταν μόνο για ψυχαγωγία, καθώς η κιθάρα του βοήθησε τους χειρουργούς κατά την επέμβαση που χρειαζόταν χειρισμούς ακρίβειας.

Παίζοντας κιθάρα κατά το διάστημα που ήταν ξύπνιος στην επέμβαση που διήρκεσε 2 ώρες, ο Nolen επέτρεψε έτσι στους γιατρούς να προστατεύσουν τη δεξιότητα των χεριών του ενώ αφαιρούσαν όσο περισσότερο  μέρος του όγκου μπορούσαν.

Ο Dr. Ricardo Komotar, του Sylvester Comprehensive Cancer Center στο Μαϊάμι, δήλωσε ότι η χειρουργική ομάδα στόχευε να αφαιρέσει το γλοίωμα στο δεξί μετωπικό λοβό του εγκεφάλου του ασθενούς κοντά στην περιοχή που ελέγχει την κίνηση του αριστερού χεριού.

Κατά τη διάρκεια της εγχείρησης οι γιατροί θα εξέταζαν τον ασθενή για να διαπιστώσουν ότι δεν τραυματιζόταν η περιοχή που ελέγχει την κίνηση των χεριών και αυτό θα γινόταν με το να του ζητήσουν να παίξει κιθάρα.

Ο Dr. Arman Dagal, δήλωσε ότι ο ασθενής αρχικά βρισκόταν υπό αναισθησία και τον ξύπνησαν όταν η επέμβαση έφτασε σε ευαίσθητο στάδιο που θα μπορούσε να βλάψει τις κινητικές του ικανότητες.

Όταν οι γιατροί ήταν  έτοιμοι, στο κρίσιμο κομμάτι της εγχείρησης που  πρέπει να επικοινωνήσει ο ασθενής με αυτούς, τον ξύπνησαν και τον αποσωλήνωσαν.

Αργά, προσανατολίστηκε στο πού βρισκόταν.

Σε εκείνο το σημείο δόθηκε η κιθάρα στον ασθενή για να παίξει.

Εκτός από το ότι αυτό βοηθά τους νευροχειρουργούς να περιορίσουν τη βλάβη ενώ αφαιρούν τον όγκο, η εγχείρηση που αφορά ξύπνιο ασθενή δίνει άλλα οφέλη στους ασθενείς.

Εχει φανεί πως αυτός ο τρόπος βελτιώνει το αποτέλεσμα όσον αφορά χαμηλότερα ποσοστά επιπλοκών. Επίσης οι ασθενείς παραμένουν στο νοσοκομείο βραχύτερο διάστημα και χρειάζονται λιγότερο επεμβατική μετεγχειρητική παρακολούθηση, επειδή όταν μπουν στη ΜΕΘ είναι πλήρως ξύπνιοι και επικοινωνούν.

Ο Nolen συνεχίζει να υποβάλλεται σε θεραπεία για τον καρκίνο αλλά έχει επιστρέψει στο να παίζει κιθάρα για διασκέδαση.

 

Πηγές:
Sylvester Comprehensive Cancer Center,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΗΠΑ: Περισσότερα από 321.000 παιδιά έχασαν ένα γονέα από υπερβολική δόση ουσιών σε μια δεκαετία
Πόσο παραμένει η ουσία THC της κάνναβης στο μητρικό γάλα [μελέτη]
8 δότες οργάνων χάρισαν ζωή σε 25 ασθενείς τις μέρες του Πάσχα