Οι γυναίκες έχουν 4-5 φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άντρες να εμφανίσουν πρώιμη ρευματοειδή αρθρίτιδα και ορισμένοι ορμονικοί παράγοντες θα μπορούσαν να είναι η αιτία, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έναρξη της εμμηνόπαυσης πριν την ηλικία των 45 ετών, η λήψη θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης και το να έχει 4 ή περισσότερα παιδιά συνδέεται με υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, έδειξε η έρευνα.

Είναι γνωστό πως οι γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο για τη νόσο έναντι των αντρών και ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Dr. Hai-Feng Pan του  Anhui Medical University School of Public Health στην Κίνα θέλησαν να διαπιστώσουν την αιτία.

Αναλύθηκαν στοιχεία 223.500 συμμετεχόντων στην UK Biobank των οποίων η υγεία παρακολουθήθηκε για 12 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα 3.313 γυναίκες (1,5%) εμφάνισαν ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η έναρξη της εμμηνορυσίας πιο αργά (στα 14 αντί για τα 13) συνδεόταν με 17% υψηλότερο κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα καθώς και το να αρχαΐσει η εμμηνόπαυση νωρίτερα (πριν τα 45).

Γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 45 ετών είχαν 46% υψηλότερο κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα έναντι γυναικών με εμμηνόπαυση στα 50 ή 51.

Αν τα αναπαραγωγικά χρόνια μιας γυναίκας ήταν 33 ή λιγότερα αντιμετώπιζε 39% υψηλότερο κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα σε σύγκριση με γυναίκες με πιο πολλά αναπαραγωγικά χρόνια.

Η υστερεκτομή ή η ωοθηκεκτομή επίσης αύξαναν τον κίνδυνο.

Γυναίκες που χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά δεν είχαν αύξηση του κινδύνου για ρευματοειδή αρθρίτιδα, αν και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης αύξανε τις πιθανότητες κατά 46%.

Τελικά, γυναίκες που γέννησαν 4 παιδιά είχαν 18% υψηλότερες πιθανότητες για τη νόσο έναντι γυναικών με 2 παιδιά.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι τα ευρήματα δεν μπορούσαν να αποδείξουν αιτιατή σχέση παρά μόνο συσχετισμούς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο RMD Open.

 

Πηγές:
RMD Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά