Η ένταση των ιώσεων το τελευταίο διάστημα, αλλά και οι δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων για το αμέσως προσεχές διάστημα που αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων από κοκτέιλ ιώσεων και κορωνοϊό, με την κορύφωσή τους να προσδιορίζεται στα τέλη του Ιανουαρίου, τελικά πυροδότησαν τον αντιγριπικό εμβολιασμό στη χώρα, ενισχύοντας έτσι την υποτονική -κατά γενική ομολογία φαρμακοποιών και Υπουργείου- εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έναντι της γρίπης. Βεβαίως, θετικό ρόλο στην αύξηση των εμβολιασμών έπαιξε και η αλλαγή του καιρού με τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. 

Στοιχεία λοιπόν μέχρι και 8/1/2024 αναφέρουν ότι οι εμβολιασμοί κατά της γρίπης έφτασαν σχεδόν τα 3 εκατ. δόσεις, όσο ήταν και την αντίστοιχη περίοδο του 2022 (η εμβολιαστική περίοδος ξεκινά τον Οκτώβριο κάθε έτους και ολοκληρώνεται τον Μάρτιο). 

Από το σύνολο των εμβολιασμών, το 1,5 εκατ. δόσεις ήταν με συνταγή γιατρού και οι υπόλοιπες δόσεις χωρίς συνταγή. Από το σύνολο των εμβολιασμών με συνταγή (1,5 εκατ. δόσεις), οι 350.000 δόσεις αφορούσαν τα ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια (νέας γενιάς) που προκρίνονται για την πρόληψη της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και των νοσηλειών, σε άτομα 60 ετών και άνω.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος έχουν εισαχθεί στη χώρα 4,5 εκατ. δόσεις, έναντι 4,2 εκατ. δόσεων που ήταν την προηγούμενη χρονιά (2022-2023). Ειδικά δε για τα υψηλής δόσης εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη για άνω των 60 ετών, πληροφορίες λένε ότι έχει μειωθεί σημαντικά η διαθέσιμη ποσότητά τους αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας περιορισμένης εισαγωγής κάποιων δόσεων. 

Ωστόσο, αν και η ζήτηση για τα εμβόλια κατά της γρίπης έχει ζεσταθεί, μέχρι να φτάσουμε τα 4,5 εκατ. δόσεις (που ήδη έχουν εισαχθεί στη χώρα) ακόμα υπολείπονται 1,5 εκατ. δόσεις. 
Πηγές θεωρούν βέβαιο ότι και πάλι θα μείνουν αδιάθετα εμβόλια στην αγορά -το ερώτημα είναι πόσα;

Ευελπιστούν πάντως οι εταιρείες να μη μείνουν πολλά αδιάθετα. Τέλος, επισημαίνουν και πάλι ότι η απελευθέρωση των εμβολιασμών -άνευ συνταγής- από τα φαρμακεία ήταν ένα ισχυρό κίνητρο προσέλκυσης και τελικά εμβολιασμού περισσότερων πολιτών. Θυμίζουμε ότι τα φαρμακεία πραγματοποιούν πάνω από το 80% των εμβολιασμών κατά της γρίπης. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα