Επίσκεψη στην 23χρονη ασθενή, η οποία έλαβε στο "Λαϊκό" μόσχευμα από ζώντα δότη, τον 50χρονο πατέρα της, και έλαβε σήμερα εξιτήριο, πραγματοποίησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο  Άδωνις Γεωργιάδης, η Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Μάριος Θεμιστοκλέους συναντήθηκαν με την κοπέλα και τους θεράποντες γιατρούς. Επέμβαση αυτού του είδους πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ομάδα του καθηγητή Χειρουργικής Γεωργίου Σωτηρόπουλου, με τη συμμετοχή του Γερμανού καθηγητή Dieter Broering.

Παρόντες ήταν ο διοικητής του νοσοκομείου Θεοφάνης Ροΐδης, ο διευθυντής Χειρουργικού τομέα καθηγητής Νικόλαος Νικητέας, ο καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων Γιώργος Σωτηρόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση ήπατος, καθώς και οι γονείς της 23χρονης ασθενούς.

Κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο, ο υπουργός Υγείας δήλωσε:

"Είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι που το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να διενεργεί τόσο εξειδικευμένες και δύσκολες μεταμοσχευτικές επεμβάσεις. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το 'Λαϊκό' νοσοκομείο μας, μία εξαιρετική πανεπιστημιακή κλινική. Ευχαριστούμε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο ανήκει το Λαϊκό Νοσοκομείο και ιδιαίτερα τον καθηγητή κύριο Σωτηρόπουλο, που έδωσε ελπίδα σε πάρα πολλούς ασθενείς ότι μπορούν να γλιτώσουν από μία τόσο σοβαρή ασθένεια.

Στο πρόσωπο της Ελένης βλέπουμε την ελπίδα για πολλούς άλλους ανθρώπους και είμαστε εδώ, όπως βοηθήσαμε να λυθούν προβλήματα για να γίνει αυτή η επέμβαση, να λύσουμε προβλήματα για να γίνουν πολλές τέτοιες επεμβάσεις και να σωθούν και πολλοί περισσότεροι άνθρωποι. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

Και φυσικά, θέλω να πω στην οικογένεια αυτή ότι τους καμαρώσαμε, όχι μόνο την Ελένη, στην οποία ευχόμαστε όλοι περαστικά και να είναι σιδερένια και δυνατή, αλλά και τους γονείς της, που είναι ένα πρότυπο οικογένειας και αγάπης μεταξύ τους"».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής  Γιώργος Σωτηρόπουλος δήλωσε:

"Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία με επιτυχία. Να ευχαριστήσω καταρχάς την Ελένη και τους γονείς της που μας εμπιστεύθηκαν σε αυτή τη διαδικασία, γιατί όταν ξεκινάς μία χειρουργική επέμβαση που την κάνεις για πρώτη φορά και ιδιαίτερα στη χώρα σου που δεν είναι μία εύκολη χώρα η Ελλάδα, καταλαβαίνουμε ότι ο άλλος πρέπει να σε εμπιστευτεί για αυτό. Να ευχαριστήσω πολύ όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό team γιατί μας συμπαραστάθηκαν και πραγματοποιήθηκε, όπως ξέρετε, η επέμβαση σε μία μέρα αργίας, πολλοί διέκοψαν τις άδειές τους ή δεν πήραν εορταστικές άδειες προκειμένου να συμμετάσχουν.

Και οφείλω να ευχαριστήσω θερμά και τον διοικητή του Νοσοκομείου κύριο Ροΐδη και τον Υποδιοικητή αλλά και όλη την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ξεκινώντας από τον Υπεάρχη κύριο Στάθη, τον Υφυπουργό κύριο Θεμιστοκλέους, την Αναπληρώτρια Υπουργό κυρία Αγαπηδάκη, και τον Υπουργό κύριο Γεωργιάδη που μας βοήθησαν να λύσουμε πολλά διαδικαστικά και διοικητικά θέματα, γιατί στην έναρξη μίας τέτοιας προσπάθειας πρέπει αυτά να λυθούν για να μπορέσει να ξεκινήσει.

Καλέσαμε και γιατρό από το εξωτερικό γιατί πάντοτε όταν ξεκινά μία τέτοια διαδικασία, όπου έχει ξεκινήσει, έρχεται μία έμπειρη ομάδα για να την υποστηρίξει. Δεν είναι μόνο το τεχνικό κομμάτι, οφείλεις να προσφέρεις τις καλύτερες συνθήκες εκείνη τη στιγμή στην ασθενή. Το εύκολο θα ήταν να στέλναμε την ασθενή στο εξωτερικό. Αλλά με αυτό θα βλέπαμε μόνο το θάμνο, δεν θα βλέπαμε το δάσος. Οπότε εμείς θέλαμε αυτό ακριβώς να το μετουσιώσουμε σε πράξη στη χώρα μας.

Η επέμβαση είναι πολύ εξειδικευμένη και ακόμα και στη Γερμανία, που ήμουν πολλά χρόνια. Από τα 21 μεταμοσχευτικά κέντρα μόνο τα 4 πραγματοποιούν μεταμόσχευση ήπατος ζώντα δότη και σε ενήλικα, όπως είναι η Ελένη, μόνο 2. Δηλαδή ακόμα και σε χώρες που είναι πολύ μπροστά είναι μία μέθοδος που εφαρμόζεται σε πολύ εξειδικευμένα κέντρα. Τώρα αυτό που κάναμε είναι ότι το συκώτι, που είναι ένα μεγάλο ενδοκοιλιακό όργανο και το καταλαβαίνουμε ως ένα ενιαίο όργανο υπάρχει τρόπος να το χωρίσεις στη μέση, να το χωρίσεις σε δύο κομμάτια, σε ένα δεξιό και σε ένα αριστερό. Και με αυτό τον τρόπο πήραμε το συκώτι του πατρός, που είδαμε ότι ήταν και το πιο κατάλληλο, το χωρίσαμε στα δύο, πήραμε το δεξιό λοβό, το δεξιό συκώτι δηλαδή, και το εμφυτεύσαμε στην Ελένη αφού αφαιρέσαμε το δικό της ήπαρ. Οπότε ο πατέρας έμεινε με το αριστερό κομμάτι και η κόρη έχει πάρει το δεξιό".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου